Hembygdspodden

Informações:

Synopsis

Berättelser från förr i tiden, berättade av både levande och döda i en den småländska socknen Odensjö, Somliga hiskeliga och andra bara underbara. Podden ges ut av Odensjö Hembygdsförening och det är våra medlemmar som berättar. Vill du göra en egen podd? Vi hjälper dig. Bandspelare finns att låna.

Episodes

 • #42 Berättelsen om Medelbergsstugan

  #42 Berättelsen om Medelbergsstugan

  18/01/2020 Duration: 49min

  Medelbergsstugan i Odensjö Hembygdspark bär på en okänd och dramatisk historia om uppgång och fall. Här berättas den av bygdens främste släktforskare, Rolf Carlsson. Medelbergsstugan var det första huset som flyttades till Odensjö Hembygdspark från Grimshult 1953. Detta är berättelsen om denna enkla stugas sista innevånare som gav den dess namn. Om Charlotta Medelberg och hennes familjs dramatiska öde från framgång till fall. Music: https://www.purple-planet.com and Hembygdspodden

 • #41 Julmat nu och då

  #41 Julmat nu och då

  23/11/2019 Duration: 42min

  Hur gör man egentligen sylta på ett grishuvud? I Hembygdspodden pratar vi julmatstraditioner nu och då. Jenny Svensgård, Annette Johansson och Monica Andersson har samlats i Gårdshult för att jämföra sina julmatsminnen och drömma om det kommande julbordet. Förresten, du missar väl inte Jul i Odensjö den 8 dec? Kl. 14-17. Music: https://www.purple-planet.com and Hembygdspodden

 • #40 Traktoräventyr På Gamla Landsvägen.MP3

  #40 Traktoräventyr På Gamla Landsvägen.MP3

  17/10/2019 Duration: 42min

  I två fulla höskrindor körda av traktorer gav sig ett trettiotal nyfikna sockenbor i somras ut på äventyr. Gunnar Jönsson guidar oss i denna podd längs gamla landsvägen mot Unnaryd. Och bekvämt blir det inte för att resa längs den krokiga gamla vägen var förr ett äventyr. På vägen får vi historier om de första vägarna, livet i knytpunkten Önne , ett mystiskt dödsfall och de allra första bilarna. Välkommen upp i vagnarna! Music: Hembygdspodden and www.purpleplanetmusic.com

 • #39 Landshövdingestenen

  #39 Landshövdingestenen

  27/09/2019 Duration: 31min

  På vägen mellan Röshult och Dyhult står en sten med en historia. Den kallas Landshövdingestenen och är ett minnesmärke över ett bygge som det krävdes en hel del småländsk envishet för att få till. Gunnar Jönsson och Jenny Svensgård berättar. Och vi hör även Ane Larsson och Alfred Lorentzon från Röshult berätta om grävaren Åsberg och resningen av stenen i en inspelning från juldagen 1979.  Music by Hembygdspodden.

 • #38 Det hänger på håret

  #38 Det hänger på håret

  16/09/2019 Duration: 47min

  Från klut till Abba-Fridas smålockar. Följ med på utställningen Det hänger på håret i Odensjö Hembygdspark timmarna innan den plockas ner. Annette Johansson och Jenny Svensgård berättar om hårmödor från då och nu och tar oss också med på rakutställning. Välkomna! Music: https://www.purple-planet.com and Hembygdspodden.

 • #37 Hemma Hos Martin Bedorf - timmerman och bagare

  #37 Hemma Hos Martin Bedorf - timmerman och bagare

  05/09/2019 Duration: 48min

  För 52 år sedan kom Martin Bedorf vandrande till Odensjö. Och valde att stanna kvar. Hembygdspodden besöker Martin i hans arkitektritade verkstad på Fagerlid där vi bland annat pratar om färgrikedomen hos plommonträ och det bästa receptet på pretzels. Möt en livsnjutare som fyller 78 samma dag som denna podd släpps. Music: https://www.purple-planet.com and Hembygdspodden.

 • #36 Odensjös förste tandläkare

  #36 Odensjös förste tandläkare

  23/08/2019 Duration: 45min

  Stig Hemström berättar om när han beslöt sig för att bli den förste tandläkaren i Odensjö. Idag är han 87 och han berättar om patienter och äventyr under tiden som byns egen tandläkare. För kunde man sy sår så fick man ta hand om både människor och djur. Gunnar Jönsson och Jenny berättar om tandvård förr i tiden och ger lite smärtlindringstips. Music: Hembygdspodden and https://www.purple-planet.com/

 • #35 Potatispodden

  #35 Potatispodden

  09/05/2019 Duration: 33min

  Det skulle vara gammeldags röd potatis om den skulle duga åt gubbarna förr i tiden, berättar Gunnar Jönsson för Jenny Svensgård i denna podd om potatis. Potatisen har varit livsviktig sen den infördes i början på 1700-talet men sorterna och odlingssätten har varierat med åren. Hör hur potatisen odlades, förvarades och tillreddes förr i tiden. I detta avsnitt medverkar också Stig Ohlsson, Andreas Ohlsson och Sven-Eric Ericsson. Music: http://www.purple-planet.com

 • #34 Lyktgubben och andra berättelser av Lennart i Moanäs

  #34 Lyktgubben och andra berättelser av Lennart i Moanäs

  24/02/2019 Duration: 54min

  När Lennarts farfar låg för döden dök Lyktgubben upp. Hör Lennart i Moanäs berätta om varsel och ekorrjakt och en rejält ihjälslagen släkting i denna podd. Lennart Larsson dog 2011 men hans barnbarn Sonja gör just nu en serie inspirerad av hans historier. Hör både Lennart och illustratören Sonja i denna Hembygdspodd från Odensjö socken. Music by Hembygdspodden and Purple planet music.

 • #33 Byavandring Längs Gamla Landsvägen

  #33 Byavandring Längs Gamla Landsvägen

  11/01/2019 Duration: 01h04min

  Följ med Gunnar Jönsson på byanvandring längs Gamla landsvägen, från Smeagårdens vägskäl till Rydslund. Förbi väderstenar och gamla boställen. En vandring full med spännande historier om förr. Om du lyssnar på mobilen kan du gå med oss. Om du går till vår hemsida, hembygdspodden.blogspot.com kan du se en karta över var vi går. Pausa bara podden när du flyttar dig mellan platserna. Music by Hembygdspodden.

 • #32 Roswitha Svensgård - Odensjös första turistentrepenör

  #32 Roswitha Svensgård - Odensjös första turistentrepenör

  31/12/2018 Duration: 29min

  Roswitha Svensgård och hennes man Gunnar tog 1962 över det gamla ålderdomshemmet i Odensjö och byggde med åren upp socknens första turistverksamhet. Här berättar hon själv om sin resa från krigets Tyskland till byn Odensjö och om äventyren på vägen, ute i Europa och hemma i pannrummet där de amerikanska desertörerna gömde sig undan Vietnamkriget. Music by Hembygdspodden and Purple Planet Music.

 • #31 Julbonader - drömmen Om julen

  #31 Julbonader - drömmen Om julen

  22/12/2018 Duration: 31min

  Rullarna ligger kvar bland julpyntet men sätts inte upp lika ofta som förr. Följ med på en resa i julbonadernas värld. En riktig tidsresa i hur våra drömmar om julen sett ut. Berättar och visar gör Jenny Svensgård och Eva Axelsson. Music by Hembygdspodden and Purple Planet Music.

 • #30 Svens Udd

  #30 Svens Udd

  02/09/2018 Duration: 26min

  .Mikael Eriksson i Röshult tar oss med till det vackraste jaktpass han vet - Svens udd i Ryds mosse. I denna sista podd om jakt berättar han också om jaktåret i Odensjö och om orrjakt förr i tiden.

 • #29 Det Livsviktiga Vårdträdet

  #29 Det Livsviktiga Vårdträdet

  18/08/2018 Duration: 36min

  Förr i tiden var det självklart att ett hus behövde ett vårdträd. Och tog man inte hand om vårdträdet så kunde det gå riktigt illa. Hembygdspoddens Jenny Svensgård har kartlagt alla gårdar i Ljungby kommun och dess vårdträd. Hör henne berätta om vårdträd i skuggan under socknens tjockaste träd på Lövhultet. Music by Hembygdspodden.

 • #28 Mösseskräddarens Hus.MP3

  #28 Mösseskräddarens Hus.MP3

  12/07/2018 Duration: 39min

  En gång låg det gamla huset på Rydslund vid en allfartsväg. Där hade Carl Emaus Westberg Odensjös första lanthandel. Men här sydde familjen också mössor. Ríktiga Emil-mössor. Följ med på en vandring längs en övergiven gammal landsväg till mösseskräddarens hus, där tiden stått stilla sen slutet av 1800-talet. Ett osedvanligt välbevarat hus. Guider på vägen är byggnadsantikvarien Jenny Svensgård och Gunnar Jönsson, som berättar om hattseder förr i tiden.

 • #27 Den 500e Älgen - Jaktpassens berättelser del 2

  #27 Den 500e Älgen - Jaktpassens berättelser del 2

  10/07/2018 Duration: 23min

  Hör berättelsen om den 500:e älgen -och den 600:e! Vi fortsätter vår resa bland jaktpassen tillsammans med Sven i Ringargården /Sven Nilsson och Zingan/Lars-Ingvar Larsson. Odensjö Jaktvårdsförening har fortfarande kvar de gamla namnen på sina jaktpass, platserna där jägarna placeras ut under jakten. Namn som ofta bär på en berättelse. Vid slutar färden vid Knuts altare på Fagerlid. En förlorad historia.

 • #26 Mot Bankomaten! - Jaktpassens berättelser del 1

  #26 Mot Bankomaten! - Jaktpassens berättelser del 1

  29/06/2018 Duration: 31min

  På många håll i landet har jaktpassens namn ersatts med nummer. Men i Odensjö Jaktvårdsförening lever de kvar och bär ofta på en historia från förr. Jaktpassen är platserna där skyttarna placeras ut vid jakten, ibland i torn. Följ med Sven i Ringargården och Zingan på en resa mellan jaktpass och samlingsplatser i skogen. Och vi börjar vid socknens enda bankomat.

 • #25 Jakt förr och nu

  #25 Jakt förr och nu

  24/06/2018 Duration: 31min

  Visste ni att älgjakten är en rätt modern företeelse? Här hör ni Mikael i Röshult, Mikael Eriksson, berätta om jakt förr i tiden och idag. För det har hänt mycket med jakten sen Jaktvårdsföreningen startade 1933.Odensjö Jaktvårdsförening fyller 85 år i år och därför ägnar vi sommaren åt en utställning i parken om jakt från förr. Vi kommer i flera poddar att berätta om jakt och om jaktpassens historier. Gråverk, förresten. Vet ni vad det är?

 • #24 Hästhults kvarn och såg – ett 270 år gammalt klotterplank

  #24 Hästhults kvarn och såg – ett 270 år gammalt klotterplank

  22/04/2018 Duration: 38min

  Medan säden maldes i kvarnen fördrev bönderna tiden med att berätta. Och skriva på väggarna. Följ med till Hästhults kvarn och såg där vi letar spår efter de som genom minst 270 år besök kvarnen vid ån. ”1744” är det äldsta årtalet skrivet på väggarna. Vi tar oss också till länets äldsta kvarn, den i Gällestorp.

 • #23 Berättelsen om Tallklinten

  #23 Berättelsen om Tallklinten

  20/02/2018 Duration: 40min

  1931 slöt sig ungdomarna i Odensjö samman för att bygga ett eget hus. Hör berättelsen om bygget, men också om räddningen, av bygdegården Tallklinten. Stina Hemström, Gunnar Jönsson, Nisse på Nydala, Brittmarie Nilsson, Lennart Larsson och Monika Lengyel berättar och Annette Rydén, Jenny och Ola delar med sig av sina Tallklintenminnen. Mer info hittar du på www.tallklinten.se. Music by Hembygdspodden.

page 1 from 3