Vi Måste Prata Om Håret!

Informações:

Synopsis

En programserie om relationen till vårt hår. Håret är en del av vår livsstil och säger något om oss som individer, men även om samhället vi lever i. Vi analyserar hår från politiska, psykologiska, kulturella, och estetiska vinklar. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

 • Hår och psykologi

  Hår och psykologi

  15/09/2016 Duration: 24min

  Varför byter många frisyr när de hamnar i en kris? Frisörer är som samhällets präster menar frisören och psykoterapeuten Maria Redig som i sista programmet av Vi måste prata om håret! berättar om relationen hon har med sina kunder. Många kunder blir man väldigt nära. Jag är kanske är den ena som ser och lyssnar på kunden, säger hon. Programmets andra gäst, psykologiforskaren Jesper Enander, prata om de psykiska sjukdomstillstånden, som hänger ihop med hår, Trikotillomani och Dysmofofobi. Och så får vi möta Natasja Biasi som lever med diagnosen Alopecia som innebär att man tappar allt eller delar av kropps- och huvudhåret.  

 • Hår och politik

  Hår och politik

  08/09/2016 Duration: 24min

  Varför anses blont och rakt hår så eftersträvansvärt? Vithetsnormen går tillbaka till slavägarna och deras sätt att dela in människor i olika grupper, säger Salem Yohannes, statsvetaren som pratar om hur rasism, skönhetsideal och kolonialism speglas genom håret. I den västerländska kulturen, i vår samtid, har det handlat mycket om att ta bort hår. Ska man göra uppror behåller man snarare håret, säger sociologen Lars Holmberg som är programmets andra gäst och som berättar om vad politiker signalerar med sin frisyr. Vi får också träffa den brasilianska konstnären Fernanda Ribeiro som har gjort politiskt performance-konst av sitt rakpermanentade hår.

 • Hår och religion

  Hår och religion

  01/09/2016 Duration: 24min

  Hur kommer det sig att många religioner har tradition på hur man ska bära håret? Lena Roos, docent i religionshistoria kommer till studion och berättar om hur man genom håret kan kommunicerar inom den egna religiösa gruppen. Frisyrer kan underlätta vardagen. Vi behöver inte prata, det räcker att jag tittar på håret, säger hon. Att klippa håret vid ett speciell tillfälle kan ge livskraft till ett helt samhälle menar docent i arkeologi, Terje Østigård, som berättar om hur långt hår och bra skörd hör ihop i Tanzania. Vi följer också med hem till Ester Soae i Buenos Aires, Argentina, som säljer peruker till ultraortodoxa kvinnor som vill täcka sitt eget hår.

 • Hår och estetik

  Hår och estetik

  25/08/2016 Duration: 24min

  Varför har skägget blivit en estetisk fetisch och vad betyder manscaping? I första programmet av Vi måste prata om håret! berättar Philip Warkander, doktor i modevetenskap, varför David Beckham har fått killar att vaxa benen. Att följa trender har blivit ett nytt sätt att vara manlig på och mannens kropp har blivit en yta som inte bara finns till för att stadga upp intellektet utan också för att vårda, säger han. Konstnären Camilla Flink berättar om hur hennes konst väckte både äckel och vrede när hon forsokte lansera ett nytt mode med hjalp av felplacerat hår. Och så får vi följa med Tomas Eriksson till skönhetssalongen.