Let's Tech-podden

Informações:

Synopsis

Goteborg ar en av de mest framtradande teknikstaderna i landet. Det byggs AI, sjalvkorande bilar och utvecklas gron energi, men fa pratar om projekten fran ett lokalt perspektiv. Let's tech-podden ar ett forum for dig som ar teknikintresserad och vill veta mer om framtidens Goteborg och utmaningarna vi star infor. Av och med Henrik Enström, civilingenjör och VD på startup-bolaget Codic Consulting.

Episodes

 • 47. Självutveckling med Anna Höglund

  21/12/2021 Duration: 28min

  Hur vet man egentligen vad man vill göra? I säsongens sista Let’s tech-podden blickar vi inåt och försöker få fatt i vad som är viktigt i livet och karriären. Anna Höglund är affärsutvecklare på Intunio, men också poddare, bloggare, karriärsrådgivare och konstnär. Tillsammans med Henrik Enström ifrågasätter hon begreppet passion och slår istället ett slag för de små förändringarnas väg till ett rikare arbetsliv.

 • 46. Integration and employment with Anali Guzman Molina

  30/11/2021 Duration: 33min

  How come so few Swedish IT companies hire people from abroad, even though they’re desperate for skilled developers? Anali Guzman Molina is the founder and CEO of Emigreat, a company specialising in matching foreign workers with organisations looking to hire. In this week’s episode, she talks to Henrik about the importance of integration and inclusion, while contemplating her own experiences as an immigrant in Sweden.

 • 45. Riskerna med AI med Olle Häggström

  16/11/2021 Duration: 33min

  AI riskerar att äventyra människans framtid, ändå är det en fråga som hamnat i skuggan av andra existentiella kriser. Det menar Olle Häggström, forskare i matematisk statistik och författare till boken 'Tänkande maskiner'. I veckans avsnitt av Let's tech-podden diskuterar han den kapplöppningsmentalitet som råder kring AI och varför vi måste börja ta hänsyn till de långtgående konsekvenserna.

 • 44. Matens klimatavtryck med David Bryngelsson

  02/11/2021 Duration: 25min

  Matindustrin står för en fjärdedel av det globala klimatavtrycket, ändå har de flesta aktörer dålig koll på var utsläppen sker. David Bryngelsson är tidigare forskare på Chalmers och idag vd för CarbonCloud, en plattform som hjälper livsmedelssektorn få koll på sina utsläpp. I veckans avsnitt får vi inblick i köttfrågan såväl som den stora effektiviseringen av jordbruket.

 • 43. Det agila arbetssättet med Pia-Maria Thorén

  19/10/2021 Duration: 26min

  Varför använder sig många organisationer fortfarande av fasta mål och årliga budgetar? Det frågar sig Pia-Maria Thorén, författare och grundare av Agile People. I dagens avsnitt av Let’s tech-podden argumenterar hon för hur ett agilt arbetssätt, genom självledarskap och experimenterande, är bättre anpassat för en snabbt föränderlig värld.

 • 42. E-handel med Niklas Helgesson

  05/10/2021 Duration: 35min

  Vad skiljer e-handel från vanlig handel och vilka utmaningar står industrin inför post-corona? Niklas Helgesson har verkat i branschen i 20 år och startade för ett par år sedan agenturen eComero. I veckans avsnitt diskuterar han digital spårning, e-handelns miljöpåverkan och varför "evil design" inte håller i längden.

 • 41. Python som favoritspråk med Alexander Hultnér

  21/09/2021 Duration: 27min

  Vad skiljer Python från andra programmeringsspråk? Det reder vi ut i veckans Let's tech-podden som gästas av entreprenören och Pythonfantasten Alexander Hultnér. Ett samtal om själva tekniken och dess användarvänlighet såväl som kulturen som har uppstått kring språket.

 • 40. Framtidens arbete med Greta Braun

  07/09/2021 Duration: 26min

  Den fjärde industriella revolutionen är på god väg att förändra samhället i grunden. Greta Braun är doktorand på Chalmers och forskar på framtidens arbete. I Let’s tech-poddens första avsnitt för säsongen diskuterar hon digitaliseringens framfart och vad det innebär för jobben, utbildningssektorn och industrin.

 • 39. Ethical AI with Sukesh Kumar Tedla

  08/06/2021 Duration: 28min

  When Sukesh Kumar Tedla first started Unbiased he wanted to combat the surge of fake news, but soon his focus turned upon another major challenge for the technology industry; ethical AI. In the last episode of the season, Henrik speaks to the founder and CEO about how transparency, regulatory measures and good data combined can lead to more trustworthy algorithms. 

 • 38. Cyberkriminalitet med Jan Olsson

  25/05/2021 Duration: 26min

  Vad händer när brottsligheten digitaliseras i en snabbare takt än polisen? Jan Olsson är kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum (NOA) och har arbetat inom polisen i 30 år. I veckans avsnitt av Let’s tech-podden diskuterar han cyberkriminalitetens framväxt och fenomen som phising, överbelastningsattacker och internets baksida - Darknet.

 • 37. Självkörande bilar och trafiksäkerhet med Jonas Ekmark

  11/05/2021 Duration: 26min

  Hur blir en maskin bättre på att köra bil än en människa? Gäst i veckans Let’s tech-podden är IT-chefen Jonas Ekmark från Zenseact, företaget som gör mjukvara åt självkörande bilar. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han trafiksäkerhet, artificiell intelligens och när vi kan förväntas se förarlösa bilar i trafiken.

 • 36. Människan och digitaliseringen med Hana Jamali

  27/04/2021 Duration: 29min

  Coronapandemin har påskyndat digitaliseringen inom privat såväl som offentlig sektor och allt fler arbetsplatser ställer om till distansarbete och onlinemöten. I veckans avsnitt träffar Henrik psykologen och organisationskonsulten Hana Jamali och diskuterar hur omställningen påverkar oss människor och vad som bör göras för att få med alla på tåget.

 • 35. Framtidens kontor med Laura Stål och Linda Nilson

  13/04/2021 Duration: 25min

  Hur skapar man egentligen en bra arbetsmiljö? Henrik bjuder in arkitekten Laura Stål och inredningsarkitekten Linda Nilson till Codics nya lokaler vid Brunnsparken i Göteborg. Tillsammans visualiserar de framtidens kontor och svarar på frågan om hur arbetsgivare kan locka tillbaka sina anställda efter pandemin. 

 • 34. Arbetsrelaterad stress med Felicia Grosin

  30/03/2021 Duration: 39min

  Stressen ökar i takt med att det digitaliserade samhället ställer allt fler krav på individen. Felicia Grosin är legitimerad psykolog och operativ chef på MOD, en terapimottagning i Göteborg som fokuserar på KBT. I dagens avsnitt utreder hon begrepp som panikångest, sömnproblem och vikten av återhämtning och förklarar varför många av oss behöver öva på att underprestera.

 • 33. Konspirationsteorier och internet med Andreas Önnerfors

  16/03/2021 Duration: 42min

  I och med internet och ny teknologi sprids konspirationsteorier snabbare än någonsin förr. Andreas Önnerfors är idé och lärdomshistoriker och forskar kring konspirationsteorier från franska revolutionen och framåt. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han allt från vaccinmotståndet till flat earth society och reder ut skillnaden mellan en konspirationsteori och en teori om en konspiration. 

 • 32. Studera programmering med Sara Wickenberg

  02/02/2021 Duration: 26min

  Vad är skillnaden mellan att studera programmering på yrkeshögskolan jämfört med universitetet? Let’s tech-poddens femte säsong drar igång med ett samtal med Sara Wickenberg, enhetschef på yrkeshögskolan Campus Mölndal. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar hon sin egen karriärsresa från programmerare till utbildningsledare och hur synen på yrkeshögskolans IT-inriktning har förändrats under det senaste decenniet.

 • 31. Göteborg 2020 med Peter Grönberg

  18/12/2020 Duration: 25min

  Peter Grönberg är VD för Göteborg & Co, ett kommunalägt bolag som verkar för turism, kultur och evenemang. I det sista avsnittet för säsongen tittar vi närmare på det turbulenta året som gått och vad det har betytt för Göteborg som stad. Till vilken grad har pandemin påskyndat digitaliseringen och vilka lösningar är här för att stanna?

 • 30. Stöd efter uppsägningen med Paul Garside

  08/12/2020 Duration: 15min

  En av coronapandemins olyckliga effekter är att många förlorar sina jobb. Veckans avsnitt av Let’s tech-podden handlar om stödet man kan få som uppsagd och kollektivavtalsansluten tjänsteman inom privat sektor. Paul Garside är specialist på att starta eget på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och berättar om sina erfarenheter som rådgivare, den nya gigekonomin och de vanligaste vägarna tillbaka till arbetslivet.

 • 29. Hack the crisis with Annaam Butt

  24/11/2020 Duration: 25min

  When Europe was first hit with the coronavirus back in March, the non-profit organisation OpenHack decided to help and hosted a 48 hour long hackathon coined Hack the Crisis. In today’s episode of Let’s tech-podden, Henrik sits down with hackathon leader Annaam Butt to talk about the solutions that came to fruition, open source and how you can get involved.

 • 28. Hållbart entreprenörskap med Mariah ben Salem Dynehäll

  10/11/2020 Duration: 25min

  Hur skapar man ett hållbart företag? Mariah ben Salem har med sina 19 år som VD på Drivhuset i Göteborg sett människors förväntningar förändras, med allt större kundkrav på samhällsnytta och miljö. I veckans avsnitt av Let’s tech-podden berättar hon om en bransch präglad av osäkerhet, där hållbarhet numer spelar en affärskritisk roll.

page 1 from 3