Swedbank Kunskapsbanken

Informações:

Synopsis

Program fyllda med kunskap, erfarenheter och framåtblickar för både företagare som privatpersoner.

Episodes

 • Att köpa en skogsfastighet

  Att köpa en skogsfastighet

  28/06/2016 Duration: 06min

  Köpa skogsfastighet Det är många saker som måste redas ut för att de ska bli en bra affär. Möt Molly Nord Gårdman, skog- och lantbruksspecialist i Falun, som besvarar de vanligaste och viktigaste frågorna kring ett lyckat skogsägande. Vad har du råd med? Hur ser finansieringen ut, ska du låna eller har du egen insats? Ska det ske reglering eller finansieringsavverkning (och vad menas egentligen med det)? Molly reder även ut vad som menas med rationaliseringsförvärv och skogsavdrag, och hur de funkar.   Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.  

 • Var rädd om din lönsamhet - del 3

  Var rädd om din lönsamhet - del 3

  09/06/2016 Duration: 06min

  Det är fortsatt turbulens på råvarumarknaden med nedåtgående priser. Låga priser på bland annat vete och mjölk gör att det svider för lantbrukaren. Hur kommer detta sig? Och vad kan man som lantbrukare göra? Lyssna på Fredrik Åberg och Jörgen Kennemar där de beskriver marknaden och ger sina allra bästa råd.   Podden är framtagen av Swedbank och Sparbankerna.

 • Är du och din familj lika bra försäkrad som din gård?

  Är du och din familj lika bra försäkrad som din gård?

  17/05/2016 Duration: 05min

  Att ha gården försäkrad är oftast en självklarhet för de flesta lantbrukare. Men det är inte lika självklart att försäkra sig själv och sin familj. Detta är något som alla bör se över, för vad händer om något skulle gå fel?  Lyssna på Mattias Bandi från Swedbank Försäkring som ger sina allra bästa råd.

 • Gården är inte din pension.

  Gården är inte din pension.

  17/05/2016 Duration: 06min

  Många lantbrukare brukar se sin gård som sin pensionsbesparing. Men det kan finnas många fallgropar med det, har du tänkt igenom hur du vill ha din pension?Har du försökt se hur den framtida lönen faktiskt kommer att bli? Och har du koll på hur du kan påverka den, för det kan du göra. Lyssna på Mattias Bandi från Swedbank Försäkring som ger sin allra bästa råd.  

 • Arturo Arques, Swedbanks privatekonom om barn, föräldrar och pengar.

  Arturo Arques, Swedbanks privatekonom om barn, föräldrar och pengar.

  11/03/2016 Duration: 19min

  Alla kan ge veckopeng. Det är inte summan som är viktig utan träningen i att hantera den. Swedbanks privatekonom Arturo Arques samtalar om barn, ekonomi och den pågående Money Week. Money Week är ett globalt initiativ där utbildning i privatekonomi uppmärksammas.

 • Var rädd om din lönsamhet del 2

  Var rädd om din lönsamhet del 2

  16/10/2015 Duration: 06min

  Det har varit turbulent på råvarumarknaden med relativt stora prisfall den senaste tiden vilket skapat stor oro bland lantbrukarna. Ska man prissäkra eller inte? Lyssna råvaruanalytikern Jörgen Kennemar och Fredrik Åberg, råvaruansvarig på Swedbank och sparbankerna som ger sin syn på prissäkring. Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.

 • Lönsam mjölkproduktion – är det möjligt med dagens låga mjölkpris?

  Lönsam mjölkproduktion – är det möjligt med dagens låga mjölkpris?

  15/10/2015 Duration: 08min

  Går det att bedriva en lönsam mjölkproduktion i Sverige trots det extremt låga mjölkpriset? Och hur ska man agera när det låga priset gör att det inte längre är lönsamt att bedriva verksamheten vidare? Lyssna på Sture Gustavsson, lantbruksexperten med många år inom Kinnevik och som nu arbetar som konsult inom mjölkbranschen. Här delar han med sig av sina bästa råd för hur man kan få lönsamhet i sin verksamhet. Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.

 • Var rädd om din lönsamhet del 1

  Var rädd om din lönsamhet del 1

  28/05/2015 Duration: 09min

  I detta avsnitt av skogs- och lantbrukspodden handlar det om möjligheten att kunna prissäkra olika råvaror. Kraftigt varierande vete och dieselpriser är något som vi vet skapar oro. Ett sätt att öka kontrollen över ditt företags ekonomi är att arbeta aktivt med att hantera riskerna. Här ger råvaruanalytikern Jörgen Kennemar och Fredrik Åberg, råvaruansvarig på Swedbank och sparbankerna sina råd och tips på hur man kan skapa trygghet och lönsamhet i sitt lantbruk. 

 • Utvärdera maskininvesteringar

  Utvärdera maskininvesteringar

  04/12/2014 Duration: 12min

    Lantbrukaren Johan Eriksson, som driver Mycklinge gård utanför Västerås, behöver en ny traktor och skördetröska. Men vad är bäst – att äga, samäga eller leasa? Vad bör man tänka på när man ska göra stora investeringar?
Detta och mycket annat diskuteras. Lyssna på Johan Eriksson, Per Skargren som är segmentansvarig för Skog och lantbruk på Swedbank och sparbankerna och Mats Engquist, rådgivare på Hushållningssällskapet.Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.    

 • Äga och bedriva skogsbruk på fritiden

  Äga och bedriva skogsbruk på fritiden

  04/12/2014 Duration: 09min

  Vad är viktigt att tänka på när man äger och bedriver skogsbruk på fritiden? Stefan Öberg i Örebro är skogsägare sedan 4 år. Här delar han med sig av sina goda ideér och tankar om hur man kan få skogsbruket lönsamt. I podden deltar också Stefans rådgivare Bosse Tivell, som själv är skogsägare. Podden är framtagen av Swedbank och sparbankerna.  

 • Kompanjonavtal - behövs det?

  Kompanjonavtal - behövs det?

  02/10/2014 Duration: 09min

  Per Näsman från Juristbyrån berättar om varför det är både bra och viktigt att ha ett kompanjonavtal för mindre företag om man är flera delägare i bolaget. Juristbyrån är Swedbanks experter på att tolka lagar och lösa juridiska problem åt mindre och mellanstora företag. Vill du veta mer, besök www.swedbank.se/kunskapsbanken

 • När gården bytte ägare

  När gården bytte ägare

  18/10/2013 Duration: 13min

  Så här gick det till när släktgården på Gotland bytte ägare. Skattejuristen Maria Westergren ger dig tips på saker du bör tänka på vid ett generationsskifte.Denna podd är framtagen av Swedbank och sparbankerna.

 • Så blir ägarskiftet en lyckosam affär

  Så blir ägarskiftet en lyckosam affär

  17/10/2013 Duration: 12min

  Här möter du bland andra Ulf Skarin, expert på Swedbank Private Banking. Han bjuder på sina bästa råd inför ägarskiftet och tips på hur du kan undvika konflikter när det är dags för barnen att ta över. Denna podd är framtagen av Swedbank och sparbankerna.

 • Från blåbär till högsta hönset

  Från blåbär till högsta hönset

  17/10/2013 Duration: 11min

  Berith Wikström blev plötsligt ägare till 600 hektar produktionsskog. Idag är hon en driven skogsägare och ordförande i Spillkråkan - nätverket för kvinnliga skogsägare. Här är hennes historia. Denna podd är framtagen av Swedbank och sparbankerna.