Här Pågår Barnidrott

Informações:

Synopsis

Det här är en podcast med fokus på barn- och ungdomsidrott. Vi använder experter, förebilder och barnen själva för att ge kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin förening så fler barn och ungdomar vill fortsätta idrotta i vuxen ålder och hela livet

Episodes

 • Avsnitt 117 – Livskunskap (Maria Malmberg)

  Avsnitt 117 – Livskunskap (Maria Malmberg)

  01/04/2021 Duration: 26min

  Det är så mycket annat än bara vår idrott som påverkar hur vi presterar eller hur roligt vi tycker att idrottandet är. I Lotorps IFs F06/07-lag har de därför börjat prata om livskunskap under och kring träningar. Syftet är att få en så bra lagsammnhållning som möjligt, och att alla tjejer ska känna sig trygga i laget. Veckans avsnitt gästas av lagets tränare Maria Malmberg.

 • Avsnitt 116 – Prestera under press (Sofie Andersson)

  Avsnitt 116 – Prestera under press (Sofie Andersson)

  25/03/2021 Duration: 32min

  I veckans avsnitt ska den före detta landslagsspelaren och utbildad psykologen, Sofie Andersson, ge dig tips på hur du kan bli bättre på att prestera under press. Oavsett om du är tränare eller spelare. Efter karriären har Sofie arbetet med herrlandslaget och ungdomslandslagen i innebandy, men så sent som den här veckan blev hon istället klar som ny landslagschef för svensk innebandy. Låt oss tro att det kommer bli landslag som trots jobbiga känslor kommer kunna prestera.

 • Avsnitt 115 - Alla kan bli en eldsjäl (Aron Schoug)

  Avsnitt 115 - Alla kan bli en eldsjäl (Aron Schoug)

  18/03/2021 Duration: 27min

  I stort sett alla idrottsföreningar kämpar på något sätt med att få fler engagerade i sina föreningar. I veckans avsnitt gästas vi av Aron Schoug som är doktorand inom pedagogik och har skrivit boken "Motivera ideella". Han försöker konkretisera vad vi behöver göra för att fler bli motiverade till att arbeta ideellt.

 • Avsnitt 114 – Machokulturens baksida (Max Bergander)

  Avsnitt 114 – Machokulturens baksida (Max Bergander)

  11/03/2021 Duration: 30min

  Machokulturen ger oss en bild av att en man ska vara hård, stark och tuff. Något som inte alla känner igen sig i. Max Bergander är värdegrundsansvarig i AIK Fotboll och gästar den här veckans podd för att bland annat diskutera hur machokulturen begränsar killar från att vara sig själva.

 • Avsnitt 113 – Vi går mot VM (Stefan Lodén)

  Avsnitt 113 – Vi går mot VM (Stefan Lodén)

  04/03/2021 Duration: 26min

  Idrott hela livet. Det är så det heter, men inom väldigt många idrotter blir det svårare och svårare att fortsätta desto äldre du blir. Fotbollen har anammat det brittiska konceptet Walking football och har på så sätt gett föreningarna ett verktyg att bemöta en äldre målgrupp. Veckans gäst, Stefan Lodén från Ljungby IF, lade av med fotboll när han var 14 år. Nu har han fått chans till revansch genom gåfotbollen där han både är landslagsspelare och förbundskapten.

 • Avsnitt 112 – Digitalt årsmöte (Jeanette Skog)

  Avsnitt 112 – Digitalt årsmöte (Jeanette Skog)

  25/02/2021 Duration: 29min

  Den här veckan lägger via fokus på årsmöten eftersom det är väldigt många föreningar som planerar för sina årsmöten, i en speciell tid. Dagens avsnitt hjälper er att komma ihåg vad ni behöver tänka på, och påminner om varför årsmötet faktiskt är så viktigt. För att hjälpa oss att reda i det här ämnet har vi med Jeanette Skog från RF-SISU Skåne.

 • Avsnitt 111 – Anti-matchfixning (Catharina Conrad)

  Avsnitt 111 – Anti-matchfixning (Catharina Conrad)

  18/02/2021 Duration: 21min

  Bettingmarknaden inom idrott bara växer, och med det risken för påverkade resultat och händelser under matcher. Där det går att tjäna pengar, där finns problemet. Catharina Conrad är del av arbetet att förhindra spridningen av matchfixning. I veckans avsnitt pratar vi med henne om hur matchfixning påverkar idrotten.

 • Avsnitt 110 – Målet är målet (Torbjörn Nilsson)

  Avsnitt 110 – Målet är målet (Torbjörn Nilsson)

  11/02/2021 Duration: 26min

  Målet är målet skapades av SVT för att visa på komplexiteten i att vara ungdomstränare. Den före detta elitspelaren och elittränaren Torbjörn Nilsson tog över två ungdomslag i kungälvsföreningen Ytterby IS. Målet var att vinna, men också att alla skulle vara delaktiga och att ingen skulle sluta. I veckans avsnitt så reflekterar Torbjörn över hur det egentligen gick i programmet och hur det är att jobba med en tydlig målsättning bland idrottande ungdomar. Vill du se TV-serien så finns den på SVT Play.

 • Avsnitt 109 – Mer än att räkna huvuden (Sofia B. Karlsson)

  Avsnitt 109 – Mer än att räkna huvuden (Sofia B. Karlsson)

  28/01/2021 Duration: 36min

  Är er förening jämställd? Det är en fråga som ibland kan framkalla någon form av skam, eller i andra fall försvar. I veckans avsnitt försöker vi se förbi skuld och bortförklaringar och istället peka på vad föreningar faktiskt kan göra för att bli mer jämställda, och i vilken enda det är möjligt att börja. Med oss för att dela med sig av sin kunskap har vi riksidrottsförbundets sakkunniga och utbildningsansvariga i jämställdhetsfrågor, Sofia B. Karlsson,

 • Avsnitt 108 – Vem var bäst?

  Avsnitt 108 – Vem var bäst?

  21/01/2021 Duration: 19min

  Så här års måste fjolåret utvärderats vi gör det i form av en topplista av de tre mest lyssnade avsnitten 2020. Håller du med om att det här var de bästa avsnitten 2020 eller borde något avsnitt varit med i toppen?

 • Avsnitt 107 – Låna fritidsprylar (David Mathiasson)

  Avsnitt 107 – Låna fritidsprylar (David Mathiasson)

  14/01/2021 Duration: 28min

  Fritidsbanken startade för åtta år sedan i Deje i Värmland. Idag är det ett nationellt projekt som har prisats på bland annat på den svenska Idrottsgalan för ett år sedan. I veckans avsnitt träffar vi David Mathiasson som är verksamhetsledare för Fritidsbanken. Han berättar om drivkraften att alla ska kunna testa nya idrotter och fritidsaktiviteter utan att utrustning och ekonomi ska behöva stå i vägen.

 • Avsnitt 106 – Ett gott spelarskap (Lotta Schelin)

  Avsnitt 106 – Ett gott spelarskap (Lotta Schelin)

  07/01/2021 Duration: 29min

  Hon är en av Sveriges absolut största fotbollsspelare genom alla tider med OS-silver, flera Champions League-titlar, fem diamantbollar och en uttagning i världslaget. Lotta Schelin har dessutom varit lagkapten i både landslag och klubblag under flera år, så när vi träffade henne ville bland annat prata om utövarens ansvar för gruppdynamiken. Vi kallar det spelarskap.

 • Avsnitt 105 – Ledare som lyssnar (Christel Lynch)

  Avsnitt 105 – Ledare som lyssnar (Christel Lynch)

  17/12/2020 Duration: 22min

  Ungdomar mår allt sämre. När folkhälsomyndigheten frågade vad de behövde för att må bättre var svaret "någon som lyssnar". Därför har Folkhälsomyndigheten med projektledaren Christel Lynch i spetsen tagit fram en webbaserad utbildning för ledare inom alla typer av ideella organisationer. I veckans avsnitt berättar hon mer om utbildning och varför just du borde gå den.

 • Avsnitt 104 – Schysstare på sociala medier (Amalia Hägglund Hanna Ström)

  Avsnitt 104 – Schysstare på sociala medier (Amalia Hägglund & Hanna Ström)

  10/12/2020 Duration: 32min

  Vi måste prata om sociala medier med våra ungdomar. Det menar åtminstone Amalia Hägglund och Hanna Ström som är veckans poddgäster. De båda startade ett Ungdomsföretag på gymnasiet och har efter det drivit företaget i två år. I avsnittet delar de med sig av flera konkreta tips på hur vi inom idrotten bör jobba med sociala medier i våra föreningar.

 • Avsnitt 103 – Det goda erfarenhetsutbytet (Jörgen Lennartsson)

  Avsnitt 103 – Det goda erfarenhetsutbytet (Jörgen Lennartsson)

  03/12/2020 Duration: 28min

  Det är aldrig försent att utvecklas. Det har blivit tydligare med varje år som gått för Jörgen Lennartsson. Han har varit fotbollstränare i drygt 40 år, men har fortsatt ett stort sug efter ny kunskap. Så pass stort att han startat en podcast där han möter andra ledare och tränare för att diskutera just ledarskap. Jörgens podd heter Coach meet Coach och hittas där poddar finns.

 • Avsnitt 102 – Idrottsföräldraskap (Helena Duplantis)

  Avsnitt 102 – Idrottsföräldraskap (Helena Duplantis)

  26/11/2020 Duration: 32min

  Han har lekt stavhopp. Så beskriver Helena Duplantis sin nu 21-åriga sons recept till framgång. Hon är mamma till världens bästa stavhoppare genom tiderna. I veckans avsnitt pratar vi om föräldraskap och om hur Helena ser på sin roll som både mamma och tränare till Armand Duplantis.

 • Här pågår dessvärre Covid-19

  Här pågår dessvärre Covid-19

  19/11/2020 Duration: 03min

  Det går inte alltid som tänkt. Vi tvingas skjuta upp veckans avsnitt då allt inte gått vår väg. Men vi vågar redan nu lova att vi är tillbaka igen nästa vecka och då med en riktigt intressant gäst. Det vill ni inte missa.

 • Avsnitt 101 – Idrottens himmel och helvete (Johanna Ojala Niklas Hyland)

  Avsnitt 101 – Idrottens himmel och helvete (Johanna Ojala & Niklas Hyland)

  12/11/2020 Duration: 28min

  Det är ingen hemlighet att föräldrar är en otrolig tillgång kring idrotten, men ibland visar de sig också från sin sämsta sida. Negativa kommentarer från föräldrar under en flickfotbollsmatch fick journalisten Niklas Hyland att sjösätta det som skulle bli Idrottens Himmel och Helvete. En prisbelönt TV-serie på SVT som hade premiär 2014. Nu släpps den tredje säsongen av serien och vi passar därför på att skidexperten Johanna Ojala och nämnda Hyland för att diskutera serien och hur alla Sveriges föreningar kan ta diskussionerna i serien vidare in i sina egna vardagar.

 • Avsnitt 100 – Vi vill att alla utmanas (Anna Mannelqvist)

  Avsnitt 100 – Vi vill att alla utmanas (Anna Mannelqvist)

  05/11/2020 Duration: 24min

  Från 15 aktiva till 150. I veckans podd så berättar Anna Mannelqvist om Vårby IKs resa under de senaste tio åren. Föreningen testade att göra något annorlunda och nu blomstrar verksamheten. Lyssna och se om du kan ta med dig något tips till din idrottsförening.

 • Avsnitt 99 – Idrottens ledarbank (Erik Thörnell)

  Avsnitt 99 – Idrottens ledarbank (Erik Thörnell)

  29/10/2020 Duration: 23min

  Avsnitt 99 – Idrottens ledarbank (Erik Thörnell) by RF-SISU

page 1 from 7