Komt Een Blad Bij De Dokter

Informações:

Synopsis

'Komt een Blad bij de Dokter' is een podcast over media innovatie van Bladendokter.nl. Een online magazine over media-innovatie, afkomstig van het gelijknamige adviesbureau.

Episodes

 • #43 Saar Magazine op zoek naar nieuwe verdienmodellen

  #43 Saar Magazine op zoek naar nieuwe verdienmodellen

  01/04/2021 Duration: 44min

  Barbara van Erp van Saar Magazine vertelt over de nieuwe uitgeefstrategie. Daarin wordt er afscheid genomen van advertentie-inkomsten en gezocht naar nieuwe verdienmodellen, waarin de lezer centraal staat. Saar magazine start in 2021 met nieuwe experimenten, zoals premium content, e-learning en betaalde nieuwsbrieven.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #42 Hoe blijf je als mediamerk relevant?

  #42 Hoe blijf je als mediamerk relevant?

  11/03/2021 Duration: 47min

  In deze aflevering gaan Carolien Vader en Jonas Nouwen met elkaar in gesprek over een veel voorkomende vraag bij uitgevers: hoe blijf je als mediamerk relevant?In de podcast ‘Komt een Blad bij de Dokter’ van Bladendokter gaat Carolien Vader normaal gesproken in gesprek met gasten, zoals uitgevers, media- en bladenmakers. In deze aflevering deelt Carolien, op verzoek van luisteraars, een van de theorieën waar ze veel mee werkt. Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #41 Helene van Santen over Kek Mama

  #41 Helene van Santen over Kek Mama

  12/01/2021 Duration: 56min

  Kek Mama heeft onder leiding van Helene van Santen een enorme groei gekend, vooral op het gebied van bereik. Online traffic steeg het afgelopen jaar met 275%. Er werden nieuwe merk extensies gelanceerd zoals een videokanaal, een podcast en een voice applicatie. Ook gaat Kek Mama in print vaker verschijnen. In deze podcast vertelt Van Santen, die in december werd verkozen tot Hoofdredacteur van het Jaar, over haar strategie voor groei.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #40 Arendo Joustra en Erwin van Luit over de toekomst van Elsevier

  #40 Arendo Joustra en Erwin van Luit over de toekomst van Elsevier

  15/12/2020 Duration: 40min

  Elsevier bestaat 75 jaar en gaat vanaf 1 december verder onder een nieuwe naam: EW. In de podcast gaat Carolien Vader van Bladendokter in gesprek met Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier en uitgever Erwin van Luit over de toekomst van het opinieblad. De naamsverandering wordt besproken, net als de positionering van het tijdschrift en de ambities voor groei, vooral onder een jongere doelgroep.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #39 Readly over de digitalisering van tijdschriften

  #39 Readly over de digitalisering van tijdschriften

  11/11/2020 Duration: 32min

  Readly is een app waarmee gebruikers digital door 5000 magazines kunnen bladeren. Het Zweedse techbedrijf noemt zichzelf de Spotify voor tijdschriften. Readly is sinds 2 jaar beschikbaar op de Nederlandse markt en groeit gestaag in het aantal gebruikers. In deze podcast gaat Carolien Vader van Bladendokter in gesprek met Liana de Wit, country manager van Readly in Nederland, over de digitalisering van magazines. Zij bespreken de technische kant van Readly. Het veranderende gedrag van mediaconsumenten, waar steeds meer mensen overstappen naar digital tijdschriften lezen. De ontwikkelingen van Readly in de zoektocht naar nieuwe en betere gebruikerservaringen. En de kansen die er liggen voor uitgevers.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #38 Tonie Broekhuijsen over Propaganda

  #38 Tonie Broekhuijsen over Propaganda

  13/10/2020 Duration: 58min

  Mediaman Tonie Broekhuijsen ziet opvallend veel overeenkomsten tussen het huidige medialandschap en dat van 100 jaar geleden. Hij vertaalde het boek ‘Propaganda’ van Edward Bernays, de grondlegger van de PR, uit 1928. Bernays analyseerde het snel groeiende medialandschap van de vorige eeuw en de opkomende marketing en PR. Broekhuis trekt parallellen met het huidige medialandschap en de snelle opmars van influencers via online en social media.In deze podcast bespreekt hij met Carolien Vader van Bladendokter.nl het huidige medialandschap en de manipulatie in en van de media. Aan bod komen de complotten, de influencers, het nepnieuws en de journalistieke verantwoordelijkheid van kranten en tijdschriften in de zoektocht naar de fragiele balans tussen waarheid en waanzin. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Readly.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #37 Eric Smit en Jan-Willem Sanders over het succes van Follow the Money

  #37 Eric Smit en Jan-Willem Sanders over het succes van Follow the Money

  13/09/2020 Duration: 01h01min

  Het gaat goed met Follow the Money. Het platform voor onderzoeksjournalistiek heeft inmiddels een aantal spraakmakende scoops en prestigieuze vakprijzen op de naam staan. Het aantal betalende leden is de afgelopen jaren sterk gegroeid tot 21.000. En er wordt winst gemaakt.  Waar veel uitgevers in Nederland naarstig op zoek zijn naar succesvolle verdienmodellen voor online content, lijkt Follow the Money z’n weg aardig gevonden te hebben. In deze podcast praat Carolien Vader van Bladendokter.nl met oprichter Eric Smit en uitgever Jan-Willem Sanders over de zoektocht naar succes. Een verhaal over vallen en opstaan. Over fouten maken en steeds beter worden. En over de ambitie om echt de beste verhalen te maken. Want Smits en Sanders zijn zeker van hun zaak: 'Met goede journalistiek kun je een betalend publiek bereiken.'Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Readly.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en gepr

 • #36 Rinke Tjepkema over het September nummer van Vogue

  #36 Rinke Tjepkema over het September nummer van Vogue

  19/08/2020 Duration: 41min

  Rinke Tjepkema is nu een jaar lang hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue. In de podcast van Bladendokter vertelt ze over de uitdagingen van het maken van het septembernummer in tijden van Corona. Los van alle beperkingen is er ook een internationale samenwerking opgebloeid tussen alle 26 edities van Vogue wereldwijd. Dat heeft geresulteerd in een centraal thema dat alle Vogues nu oppakken. Niet alleen aandacht aan mode, maar ook aan milieu en diversiteit.Alle hoofdredacteuren van Vogue tekenden in december vorig jaar een mission statement waarin Vogue als merk verantwoordelijkheid pakt voor maatschappelijke issues, zoals klimaatverandering en inclusiviteit. En het resultaat mag er zijn. Vandaag ligt de september issue van Vogue in de winkel. Een prachtig nummer dat naast mode vooral gaat over verandering: Change is here.Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Readly.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader e

 • #35 Hélène Delhaas over de restyle van Margriet

  #35 Hélène Delhaas over de restyle van Margriet

  19/07/2020 Duration: 52min

  Margriet is helemaal vernieuwd. Het weekblad kreeg eind juni een flinke restyle. In deze podcast praten Carolien Vader en adjunct-hoofdredacteur van Margriet, Hélène Delhaas, over het belang van vormgeving en herkenbaarheid voor een tijdschrift als Margriet. Ook wordt er ingegaan op de koers van het blad, dat zich beter gaat richten op een oudere doelgroep. Luisteraars krijgen ook antwoord op de vraag: wat is nu echt het verschil tussen Margriet en Libelle.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #34 Piet Bakker over mediagedrag en nieuwsconsumptie

  #34 Piet Bakker over mediagedrag en nieuwsconsumptie

  29/06/2020 Duration: 59min

  Piet Bakker was tot voor kort lector Crossmedia & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is bekend van zijn analyses en grafieken over ontwikkelingen in de media, waar hij nog regelmatig over publiceert.In deze aflevering van de Podcast van Bladendokter, praten Carolien Vader en Piet Bakker over een aantal onlangs verschenen rapporten, waaronder het Digital News Report. Samen praten ze over de conclusies en bespreken ze ‘de staat van nieuws, anno 2020’. Het gesprek gaat over de manier waarop wij in Nederland omgaan met het nieuws, met het vertrouwen in Media, de angst voor nepnieuws, de bereidheid om voor nieuws te betalen en de ontwikkelingen van andere manieren waarop je nieuws kunt consumeren, zoals podcasts en nieuwsbrieven.Op deze pagina vind je alle besproken grafieken en de links naar de betreffende onderzoeken.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #33 Madeleijn van Nieuwenhuizen van zeikschrift

  #33 Madeleijn van Nieuwenhuizen van zeikschrift

  27/05/2020 Duration: 01h06min

  Madeleijn van den Nieuwenhuizen is met haar Instagram Account Zeikschrift beducht bij menig redactie. Als mediacriticus stelt ze misstanden aan de kaak op het gebied van stereotypering. Zij vertegenwoordigt een groeiende groep kritische mediaconsumenten die van bladen en kranten verwacht dat er rekening gehouden wordt met inclusiviteit. Madeleijn is rechtshistoricus en promoveert nu op de City University in New York. In deze aflevering van ‘komt een blad bij de dokter’ praten Carolien Vader en Madeleijn van den Nieuwenhuizen over cultuuromslag in het medialandschap en over goede voorbeelden.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen.

 • #32 Jeremy Leslie over de liefde voor magazines

  #32 Jeremy Leslie over de liefde voor magazines

  06/03/2020 Duration: 42min

  Jeremy Leslie van Mag Culture is expert op het gebied van independent magazines. Dat zijn  bladen waarvan de makers zowel de creatieve als de financiële beslissingen maken. In deze podcast praten Jeremy Leslie en Carolien Vader van Bladendokter over hun liefde voor magazines en de toekomst van print in een steeds digitaler wordend medialandschap.Komt een Blad bij de Dokter is de podcast van Bladendokter.nl over media, magazine, strategie en innovatie. Gemaakt door Carolien Vader en geproduceerd door Jonas Nouwen. 

 • #31. Ward Wijndelts over de toekomst van Vrij Nederland

  #31. Ward Wijndelts over de toekomst van Vrij Nederland

  10/02/2020 Duration: 53min

  Van een week- naar een maandblad. Van print naar digital first. En afgelopen januari kwam er een einde aan het vaste dienstverband van 9 redactieleden. Vrij Nederland gaat in de toekomst samenwerken met vaste freelance redacteuren. Daarover praat Carolien Vader van Bladendokter met Ward Wijdelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland.

 • #30 Edwin Reinerie over de doorstart van Winq

  #30 Edwin Reinerie over de doorstart van Winq

  22/11/2019 Duration: 50min

  Winq, de grootste gay glossy van Nederland vroeg eind oktober faillissement aan. Vandaag maakt uitgever Edwin Reinerie bekend een doorstart te maken. Deze aflevering van ‘Komt een blad bij de Dokter’ gaat over de geschiedenis van gay media, over de illustere voorganger van Winq, de Gaykrant, en over het verschil tussen special interest en special audiences. Maar het is vooral een gesprek over vallen en opstaan, met goed advies voor alle uitgevers die kampen met financiële tegenvallers.

 • #29 Een gesprek met Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl

  #29 Een gesprek met Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl

  30/10/2019 Duration: 53min

  Een maand geleden lanceerde NU.nl twee nieuwe nieuwsmerken voor een jongere doelgroep: Nujunior voor kinderen en CheckNU voor middelbare scholieren. In deze aflevering van de podcast ‘Komt een blad bij de dokter’, praat Carolien Vader samen met Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl over nieuwe ontwikkelingen bij NU.nl. Een gesprek over nieuwe doelgroepen, de eerste ervaringen met nieuws voor de jeugd, de zoektocht naar advertentie-inkomsten, de personalisatie van de nieuwsvoorziening, events en de toekomst voor NU.nl.

 • #28 Sterre van Leer over Psychologie Magazine

  #28 Sterre van Leer over Psychologie Magazine

  03/09/2019 Duration: 43min

  Psychologie Magazine heeft op print weliswaar nog veel lezers, toch richt het merk zijn pijlen op een toekomst als dienstverlener. Er zijn testen, online trainingen en een platform dat bemiddeld in coaches. In deze aflevering van de podcast: ‘Komt een blad bij de Dokter’, praat Carolien Vader met Sterre van Leer van Psychologie Magazine. Over de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen, over personalisatie en over een nieuw televisieprogramma.

 • #27 Joan Lommen over 85 jaar Donald Duck

  #27 Joan Lommen over 85 jaar Donald Duck

  19/06/2019 Duration: 38min

  In deze podcast krijgen luisteraars een goede kijk achter de schermen bij een van de meest populaire weekbladen van Nederland: de Donald Duck. Carolien Vader spreekt met hoofdredacteur Joan Lommen.

 • #26 Hilmar Mulder over Libelle, 85 jaar en de crossmediale toekomst

  #26 Hilmar Mulder over Libelle, 85 jaar en de crossmediale toekomst

  09/04/2019 Duration: 51min

  Libelle bestaat 85 jaar. Het is nog steeds het grootste weekblad voor vrouwen, en ook nog eens een van de grootste online op het gebied van bereik. In de podcast ‘Komt een blad bij de Dokter’ vraagt Carolien Vader aan hoofdredacteur Hilmar Mulder hoe het ‘la grande dame’ van de Nederlandse media vergaat. Over het mediadieet van de Nederlandse vrouw, over user centric content, over de manier waarop je online content kunt ‘monetizen’. Hilmar Mulder geeft bovendien goede tips over een crossmediale aanpak op de redactie en vertelt over de strategie achter verschillende extensies zoals Libelle.nl, de specials, en Libelle TV. En ze heeft een mooie primeur over Libelle.nl.

 • #25 Erwin van Luit over Elsevier en New Skool Media

  #25 Erwin van Luit over Elsevier en New Skool Media

  21/03/2019 Duration: 37min

  Erwin van Luit is anderhalf jaar CEO van New Skool Media. De uitgever startte in 2014 met de overname van 17 special interest titels van Sanoma, en voegde de afgelopen jaren een aantal titels aan toe aan het portfolio, waaronder Elsevier, Beleggers Belangen en Columbus Travel. Na een herziening van het portfolio bestaat New Skool nu uit 18 titels, werken er 220 mensen en maakt het bedrijf ruim 50 miljoen omzet en omschrijft Van Luit de winst als : double digit Ebitda. Een success story. In de podcast ‘Komt een blad bij de Dokter’ praat Erwin van Luit met Carolien Vader over Elsevier, die net een restyle heeft ondergaan - en over de toekomst van New Skool Media.

 • #24 Een gesprek met Hoofdredacteur van het jaar Jossine Modderman

  #24 Een gesprek met Hoofdredacteur van het jaar Jossine Modderman

  20/12/2018 Duration: 58min

  Jossine Modderman is hoofdredacteur van LINDA.nieuws en LINDA.tv. In deze podcast praat ze over de uitdagingen van online uitgeven, de algoritmes van Facebook, haar kanaalstrategie en de zoektocht naar betere verhalen. Ze won in december 2018 de Mercur voor Hoofdredacteur van het Jaar voor haar verdiensten. Ze is de eerste digitale hoofdredacteur die deze prestigieuze prijs in de wacht sleept. Modderman geeft in deze aflevering van ‘Komt een Blad bij de Dokter’ een kijkje in de keuken van LINDA.nieuws en LINDa.tv.

page 1 from 3