Rushys Roulette - Sammendrag

Informações:

Synopsis

Ugens Rushys Roulette kogt ned til en enkelt time. Tiden for de store ideologiske politikker er passé. Nu står kampen om de kulturelle identiteter. Med sin danske opvækst og sine pakistansk/muslimske rødder står Rushy Rashid i lige netop det minefelt. Hver uge sætter hun sig bag mikrofonen og tager debatten, lige der hvor brudfladerne mødes og værdierne for alvor støder sammen.Udsendelser sendt efter 9. juni 2016, findes under "Rushys Roulette".

Episodes

 • Hvordan påvirker det muslimer med den negative fokus opsamling på 7 år med...

  Hvordan påvirker det muslimer med den negative fokus & opsamling på 7 år med...

  31/10/2019 Duration: 55min

  28% danskere mener, at muslimske indvandrere skal ud af Danmark viser en undersøgelse fra Mandag Morgen. Mahican Gielen, ledende overlæge finder det både ubehageligt og uforståeligt, når hun gør alt for at være en del af samfundet og alligevel betragtes som uønsket muslim . Hjarn Zernichow Borberg, statistiker og forfatter afkoder tallene. Endelig samler vi op på de seneste syv års integrationsdebat og den røde blå og gule integrationspolitik. Per Stig Møller, tidl. kulturminister er med og sammen med panelet laver vi tre nedslag i debatten: Har debatten overhovedet flyttet sig eller er kløfterne bare blevet større? Dagens panel består af Øzlem Cekic, brobygger og forfatter, Geeti Amiri, lærerstuderende og Anne-Marie Meldgaard, tidl. MF (S),

 • Genindførsel af blasfemiparagraffen Uledsagede flygtningebørn

  Genindførsel af blasfemiparagraffen & Uledsagede flygtningebørn

  24/10/2019 Duration: 55min

  Integrationsministeriet årlige statsborgerskabsundersøgelse viser, at hver femte dansker mener, at der indføres restriktioner på forhånelse af religioner og trossamfund. En af dem er Palle Veje Rasmussen, som står bag et borgerforslag imod forhånelse af religion og trossamfund. Han forklarer, hvorfor han mener det, mens dagens panel: Mikkel Andersson, debattør - Saman Atter Motlagh, cand. mag. og filosof og Christina Egelund tidl. pol. ordfører LA., diskuterer: Er der virkeligt brug for det? Sidst i timen kigger Michael Graversen forbi til en snak om: "De uledsagedes bog" som udkommer torsdag... Vi kommer bag om begrebet "de uledsagede flygtningebørn", deres skæbner og hvad der får forældre til at sende deres mindreårige børn af sted til en ukendt skæbne og måske også for at redde sig selv?

 • Situationen i Syrien Australsk dokumentar om højredrejningen i Danmark.

  Situationen i Syrien & Australsk dokumentar om højredrejningen i Danmark.

  17/10/2019 Duration: 55min

  Vi samler vi op på situationen i Syrien, hvor amerikanerne har trukket sig ud og Tyrkiet har invaderet det nordlige Syrien og bekæmper YPG, der hjalp Vesten med at bekæmpe IS. Vi får besøg af Nagieb Khaja, dokumentarist som forklarer situationen for os. Vi elsker at sole os i hæder og anerkendelse, når vi som folk kåres som de lykkelige og frisindede i verden. Men i den forgange uge krakelerede det billede, da en australsk dokumentar med overskriften: "Der foregår noget råddent i Danmarks Rige" påpegede, at vi der er kendt for vores smukke designs, frisind og eventyr har udviklet os til at være intolerante overfor minoriteter.

 • Mere overvågning Danmark vs. Sverige i indvandrer spørgsmål.

  Mere overvågning & Danmark vs. Sverige i indvandrer spørgsmål.

  10/10/2019 Duration: 55min

  Statsminister Mette Frederiksen varsler mere overvågning i kampen mod kriminalitet. Senere den svenske debattør, Johan Hakelius, der mener at Sverige nærmer sig Danmark med hastige skridt, når det gælder indvandrer spørgsmål. Dagens panel: Garbi Schmidt, Phd. Islamolog, Jon Stephensen, Teaterdirektør Aveny T, Søren Pape Poulsen, fmd. Konservative, Pernille Sørensen, Manuskriptforfatter.

 • Debat om forståelsen af åndsfrihed. Og hvorfor handler paradigmeskiftet ikke...

  Debat om forståelsen af åndsfrihed. Og hvorfor handler paradigmeskiftet ikke...

  03/10/2019 Duration: 55min

  "Måske har Gud en plan med mig!", tænkte menighedspræsten, Henrik Højlund, da han valgte at flytte fra Løsning ved Århus til en kirke på Nørrebro. Her ville han missionere kristendom i det mest mangfoldige sted i landet. Men hans modstand mod kvindelige præster og en benægtelse af homovielser var der ikke meget forståelse for på Nørrebro. I dag er han hjemme i det jyske igen og anklager bydelen for at ikke at kunne rumme hans forståelse af åndsfrihed. Er det Højlund eller det mangfoldige Nørrebro den er galt med? "Vi er verdensførende nation i kampen mod klimakrisen. Men vi har også alle muligheder for at kunne komme til at spille den samme rolle på integrationsområdet. Hvorfor handler paradigmeskiftet ikke om den gode integration af indvandrere i stedet for hjemsendelse af flygtninge, spørgerHans Lassen. Ph.d. Vi diskuterer: Kan det mon lade sig gøre at vende debatten i al den stund, at indvandringen er noget man taber og vinder valg på? Dagens panel: Khaterah Parwani, debattør, Amer Ramzan, CEO, Promentum o

 • På besøg i synagogen på Krystalgade og tur til den Røde Plads på Nørrebro i...

  På besøg i synagogen på Krystalgade og tur til den Røde Plads på Nørrebro i...

  26/09/2019 Duration: 55min

  I dette sammendrag af Rushys Roulette, tager Rushy lytterne med på en tur ind i synagogen på Krystalgade og til den Røde Plads på Nørrebro i København. Vi taler med historiker og journalist Bent Blüdnikow, som har skrevet bogen om Jødefejden, hvor der var en stor opstand mod jøder i København. Sammen tager vi 200 år tilbage i tiden, hvor de synlige fremmede i gadebilledet var jøder. Vi taler om hvorfor det blev accepteret at overfalde jøder, hvordan det påvirkede det jødiske samfund internt og hvilke ligheder han ser fra jødernes historie til vor tid debat om muslimer og krav om assimilation. Senere er politiinspektør ved Kbh. Politi, Tommy Laursen vores guide, når vi mødes på den Røde Plads til en snak om, hvordan det er som politimyndighed at navigere i et område, hvor borgere ikke har særlig stor tiltro til politiet? Eller en forståelse af værdier som ytringsfrihed, ligestilling og forældreansvar. Hvilken særlig indsats skal der til for at kunne samarbejde med borgerne? Hvad lykkes og hvor går det galt?

 • Hvad skal der til for at få minoritetsdrenge til at bryde den sociale arv? ...

  Hvad skal der til for at få minoritetsdrenge til at bryde den sociale arv? &...

  19/09/2019 Duration: 54min

  Hvad skal der til for at få minoritetsdrenge til at bryde den sociale arv? Det går nemlig rigtig godt for pigerne, men drengene halter stadig efter ifølge en ny undersøgelse lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Vi dykker ned i tallene og med dagens panel; Sofie Carsten Nielsen, MF (RV) og Hanna Mohammad Hassan, socialrådgiver, diskuterer vi baggrunden for den udvikling sammen med Vibeke Jakobsen, seniorforsker VIVE. Kroppen er en identitetspolitisk slagmark, hvor publikums blik afgrænser den til en hudfarve eller et køn. Men hvornår ser de mennesket bag kønnet og hudfarven? Det undersøges i stykket "hvid tegner - sort model" på Teater Sort/Hvid. De to skuespillere Karin Bang Heinemeir og Mohammad Ali Osman kigger forbi og diskuterer med panelet: Hvordan gør vi op med de krænkedes følelser? Skal vi give efter og justere eller skal vi insistere på vores ret til at krænke?

 • Jens Philip Yazdani stiller spørgsmålstegn ved Danmarks militære...

  Jens Philip Yazdani stiller spørgsmålstegn ved Danmarks militære...

  12/09/2019 Duration: 55min

  Studerende Jens Philip Yazdani har stukket hovedet ind i en hvepserede med et indlæg, hvor han skriver, at han stiller spørgsmålstegn ved Danmarks militære dispositioner og at han skammer sig over danske soldater. Men det er helt misforstået og soldaterne gør blot deres arbejde, mener tidligere krigsveteran Niels Jespersen. De er begge med i studiet sammen med dagens panel, bestående af Fatma Øktem MF (V) og Anahita Malakians medlem af Nye Borgerlige. I tirsdags blev den røde blok enige om at give et månedligt tilskud på mellem 700-550 kr per barn til de børnefamilier med børn under 15 år, som er på kontanthjælp eller integrationsydelse. Det har affødt reaktioner som "løftebrud" og at man nu lemper i den tidl. regerings udlændingepolitik. Samira Nawa MF (R) forklarer, hvad den disposition går ud på, mens panelet diskuterer hvori det mulige løftebrud ligger.

 • Skal politiet offentliggøre nationaliteten på en tiltalt? Og besøg af den...

  Skal politiet offentliggøre nationaliteten på en tiltalt? Og besøg af den...

  05/09/2019 Duration: 55min

  I Tyskland vil politiet nu offentliggøre nationaliteten på en tiltalt. Er det en god ide? og bør vi gøre det samme i Danmark? Senere får vi besøg af den nyslåede socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad. Han satte sig i stolen med en melding om at afskaffe ordet "ghetto", for at undgå at stigmatisere alle, der bor i de udsatte boligområder. Og så vil han gøre boligpolitik til værdipolitik. Ministeren fremlægger sine visioner og panelet, der får følgeskab af Bertel Haarder, MF (V) diskuterer: Hvordan adskiller hans visioner sig fra VLAK-regeringens ghetto-pakke, som S var med til at stemme for?

 • Det afværgede terrorangreb i Norge, skaber frygt blandt muslimer i Sverige og...

  Det afværgede terrorangreb i Norge, skaber frygt blandt muslimer i Sverige og...

  29/08/2019 Duration: 55min

  Det afværgede terrorangreb mod en moske i Norge for et par uger siden, skaber nu også frygt blandt muslimer i Sverige og Danmark for lignende angreb . Det kan mærkes hos Ahmad Jakob Meshals vagtfirma. Han oplever en stigende efterspørgsel på bevogtning af moskeer i Kbh. Ifølge Magnus Ranstorp, terrorforsker, er bekymringen begrundet, for der er en øget mobilisering blandt de højreekstremistiske grupper, som er klar til handling. Og den hadske tale på nettet og i det offentlige rum har også en betydning. I Sverige slår man hårdt ned på de hadske ytringer mod minoriteter med en lov kaldet "Hetz mod folket". Mon vi skal gå samme vej? "Danskerne er et lavmælt folk, mens muslimer fra arabiske og afrikanske lande kommer med en højtråbende kultur... Hvordan i alverden skal disse to kulturer nogensinde kunne leve sammen side om side?", mener Alex Ahrendsen, MF (DF). Kan dagens panel: Ellis Jokar, komiker - Ahmad Mahmoud, debattør og forfatter og Hassan Bajwa, kandidat i soc. entreprenørskab genkende den beskrivelse

 • Nyfortolket af karakteren Nora fra Henrik Ibsens Et dukkehjem 100...

  Nyfortolket af karakteren "Nora" fra Henrik Ibsens "Et dukkehjem" & 100...

  22/08/2019 Duration: 55min

  Forfatter Merete Pryds Helle er bogaktuel med romanen "Nora". Hun er med os og fortæller hvordan hun har nyfortolket karakteren "Nora Helmer" fra Henrik Ibsens kendte drama "Et dukkehjem", der satte fokus på 1800-tallets kønsroller og ligestilling. Vi ynder at diskutere "Noras" dilemmaer og dispositioner, men hvor gode er vi egentlig til at sætte os ind nutidens brune "Nora" og de problemstillinger, hun står overfor? Og hvordan har vi det egentlig med ligestilling, som er et de bærende værdier i vores samfund i dag? Hvad siger de til, at 100 danskere optræder uforvarende i en tyrkisk rapport, hvor de udpeges som sympatisører, agenter eller anklages for at promovere PKKs propaganda i Europa? En af dem er Halime Oguz, MF (SF) som er med os. Sammen diskuterer vi: Hvilke konsekvenser bør det få at en fremmed magt laver lister over danske statsborgere og hænger dem ud? Dagens panel er Jon Stephensen, teaterdirektør Aveny T. og Christina Egelund tidl. MF, (LA)

 • Den identitetspolitiske debat

  Den identitetspolitiske debat

  15/08/2019 Duration: 55min

  724 psykologer kræver af forlaget Gyldendal, at de trækker en bog tilbage. Dir. for Gyldendal, Morten Hesseldahl, afviser kravet og diskuterer: Hvornår er det censur og et forsøg på at viske historien væk, og hvornår er det et hensyn, der giver mening? Sidst i timen får vi besøg af bogaktuelle Silas L. Marker, forsker ved Center for Informationog Boblestudier (CIBS) på Københavns Universitet. Han vil sætte den identitetspolitiske debat i perspektiv og give et bud på, hvad der egentlig er på spil, når vi placerer os i kasserne "os og dem". Dagens panel bestående af: Khaterah Parwani, Christopher Azrouni og Roger Matthisen

 • Den Store Udskiftning Svine-gelatine vs. kvæg-gelatine

  "Den Store Udskiftning" & Svine-gelatine vs. kvæg-gelatine

  08/08/2019 Duration: 55min

  En højreekstremistisk global fortælling om "den store udskiftning" af den hvide, kristne befolkning med andre minoriteter har alene i år resulteret i to masseskyderier. Det ene i Christchurch, New Zealand og det andet i El Paso, USA. Flere danske politikere har også brugt begrebet "den store udskiftning". Vi diskuterer: Hvilket ansvar har de danske politikere, når de bruger samme ytringer og dermed gør det højreekstremistiske sprogbrug til mainstream? Til sidste debatteres; hvad er der egentligt på spil, når en bager melder ud, at han udskifter svine-gelatine med kvæg-gelatine, fordi der er en større økonomisk gevinst at hente?

 • Genopdragelses-rejser 13-årig dansk statsborger er reddet ud af Al-Hol...

  "Genopdragelses-rejser" & 13-årig dansk statsborger er reddet ud af Al-Hol...

  27/06/2019 Duration: 55min

  Hvad skal man være opmærksom på, hvis man som forfatter Zeinab Mosavi bliver efterladt i forældrenes hjemland som straf for, at man er blevet for dansk. Anita Johnson, dir. Red Center fortæller hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude. En 13-årig dansk statsborger er reddet ud af Al-Hol lejren i Syrien og lander i Danmark inden længe. Vi diskuterer: Hvad gør vi resten af familien, som han har krav på at få familiesammenført med? Sammen med Anne-Sophie Dybdal, psykolog for Red Barnet diskuterer vi: Hvordan kan man hjælpe børn med ar på sjælen til at leve et normalt og trygt liv igen? Dagens panel: Mikkel Andersson, debattør og radiovært - Pernille Sørensen, manuskriptforfatter - Jens Phillip Yazdani, studerende

 • Pigesvømning er der grænser for Satire?

  Pigesvømning & er der grænser for Satire?

  20/06/2019 Duration: 55min

  Et rent pigehold i svømning er en rigtig god investering i integration af piger med minoritetsbaggrund. De lærer både at svømme og samtidig får de en indføring i det danske foreningsliv, mener Allan Nyhus, fmd. for bestyrelsen i Hovedstadens Svømmeklub. Kritikkerne mener, det er et kompromis med vores forståelse af ligestilling samtidig giver vi køb på fædres ret til at se deres piger svømme. Hvilket hensyn vejer tungest? Når man laver satire og bruger humoren skal man så altid udfordre grænserne og helst gå over eller må man gerne lægge bånd på sig selv? Komiker Ellie Jokar Ellieminartiges grænse går ved koranen og Allah. Det har fået historiker og journalist Adam Holm til mene, at Ellie Jokar har taget en "islam-mundkurv" på. Komiker Anders Stjernholm er enig i kritikken af Jokar, men har han ikke også selv en grænse, når han optræder? Hvad mener dagens panel bestående af: Jon Stephensen, teaterdirektør og Christina Egelund, tidl. MF (LA)?

 • Mobiliseringen af blandt etniske minoritetsgrupper ved folketingsvalget

  Mobiliseringen af blandt etniske minoritetsgrupper ved folketingsvalget

  13/06/2019 Duration: 55min

  Vi samler op på valget med ekst. lektor og forfatter Hjarn Zernichow Borberg, der afkoder tallene for de etniske minoriteternes valgdeltagelse ved de sidste tre valg. Valgresultatet tyder dog på, at de kom op af sofaen og stemte i hobetal for første gang. Det gavnede bl.a. de Radikale, der fordoblede deres mandater netop i de udsatte boligområder. Havde partiet lagt en særlig strategi for at få fat i de stemmer? Det ved Sofie Carsten Nielsen, næstformand i de Radikales folketingsgruppe. Da valget blev udskrevet, ville Imam Waseem Hussain ikke opfordre folk til at stemme. Han regnede ikke med, at noget ville ændre sig. Har han ændret holdning? Mens nogen jubler over mobiliseringen af stemmerne blandt de etniske minoritetsgrupper, vækker det bekymring hos bl.a. præsten Sørine Godtfredsen. Hun mener det øger polariseringen? Hvad mener dagens panel, bestående af Amer Ramzan, CEO Promentum og nyvalgte FT-medlem for V, Bertel Haarder, om det?

 • Udlændingepolitik i den næste valgperiode.

  Udlændingepolitik i den næste valgperiode.

  30/05/2019 Duration: 55min

  Hvis meningsmålingerne til det kommende FT-valg står til troende, ser det ud til at blive Socialdemokraterne, der sammen med den røde blok vinder magten. Men kan Mattias Tesfaye (A) og Jens Rohde (B) mon finde fælles fodslag på udlændingeområdet? Hvordan forholder de sig hver især til følgende tiltag angivet i regeringens "paradigmeskift" på udlændingeområdet: Bliver øen Lindholm en realitet for afviste asylansøgere? Får børnefamilierne på Sjælsmark bedre levevilkår? Og kan flygtninge gøre sig forhåbninger om permanent ophold i Danmark nogensinde? Vi får også besøg af Anders Samuelsen, partiformand (LA) og Pernille Skipper, politisk leder for (EL). De giver hver deres bud på en rimelig og realistisk udlændingepolitik i den næste valgperiode.

 • EU debat, internet-trolde Hvordan det ser ud med flygtningestrømme lige nu...

  EU debat, internet-trolde & Hvordan det ser ud med flygtningestrømme lige nu...

  23/05/2019 Duration: 55min

  Brexit, migrationsstrømme, større tilknytning til højreekstremistiske bevægelser over hele Europa, kendetegner den brydningstid, vi er i lige nu. Hvordan vil Mette Bock (LA) og Rina Ronja Kari, (Folkebevægelsen mod EU) finde fælles fodslag, når de er så uenige om EU? Kan falske facebook profiler og internet-trolle påvirke resultatet af vores Folketingsvalg? Og er den hastige digitalisering, herunder brug af sociale medier en svækkelse eller styrke af demokratiet? Vært på "Aflyttet", Anders Kjærulff maner til besindighed, men hvad siger dagens panel består af Khaterah Parwani, debattør og Safia Aoude, jurist. De er begge meget aktive på de sociale medier. Hvordan sikrer de sig mod net-trolle og manipulering på deres profiler? Hvad gør vi med alle de asylansøgerne og migranter, der p.g.a. af vores aftaler med Tyrkiet og andre, er strandet lige ovre på den anden side af EUs ydre grænser? Og hvordan ser det ud med flygtningestrømme lige nu i Europa? Sammen med Hjarn Von Zernichow Borberg, ekst. lektor kigger vi p

 • Minder Paludan om Glistrup? Er der statistisk grundlag for politikernes...

  Minder Paludan om Glistrup? & Er der statistisk grundlag for politikernes...

  16/05/2019 Duration: 55min

  Forfatter og journalist Flemming Christian Nielsen har skrevet biografier om Mogens Glistrup. Han mener ikke Rasmus Paludan minder om Glistrup. Hør hvorfor. Hjarn Zernicow Borberg, ekst. lektor og forfatter vil være vores faste gæst i hele valgkampen. Sammen forholder vi os til om der er et statistisk sandt grundlag for politikernes påstande om udlændinge. Vi skal se på om "indvandrere får for mange børn og de gifter sig tidligt" som Rasmus Paludan påstår. Og om hvorvidt "kriminalitetsstatistikkerne om ikke-vestlige efterkommere brager derud-ad i den forkerte retning" som Pernille Vermund udtaler.

 • Minder Paludan om Glistrup? Er der statistisk grundlag for politikernes...

  Minder Paludan om Glistrup? & Er der statistisk grundlag for politikernes...

  15/05/2019 Duration: 54min

  Forfatter og journalist Flemming Christian Nielsen har skrevet biografier om Mogens Glistrup. Han mener ikke Rasmus Paludan minder om Glistrup. Hør hvorfor.Hjarn Zernicow Borberg, ekst. lektor og forfatter vil være vores faste gæst i hele valgkampen. Sammen forholder vi os til om der er et statistisk sandt grundlag for politikernes påstande om udlændinge. Vi skal se på om “indvandrere får for mange børn og de gifter sig tidligt” som Rasmus Paludan påstår. Og om hvorvidt "kriminalitetsstatistikkerne om ikke-vestlige efterkommere brager derud-ad i den forkerte retning" som Pernille Vermund udtaler.

page 1 from 5