Flykt

Informações:

Synopsis

Radio och TV nonstop i 144 timmar för att samla in pengar till Radiohjälpen och människor på flykt.Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi

Episodes

 • Flykt i P1 Del 8(8) Natashas berättelse

  Flykt i P1 Del 8(8) Natashas berättelse

  08/12/2008 Duration: 53min

  En dag upptäcker en kvinna en knöl i bröstet. Hon har cancer och behöver hjälp, men hon får inte samma vård som alla andra. Vi kallar henne Natasha. Hon tar på sig fina kläder när hon går ut, så att ingen ska se henne. Hon sjunker ihop och försöker göra sig osynlig på pendeltåget. Hon vågar aldrig gå och handla, utan skickar sonen som är sju. Sista Flykt handlar om Sverige. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 7(8) Jeans berättelse

  Flykt i P1 Del 7(8) Jeans berättelse

  05/12/2008 Duration: 52min

  I sjunde Flykt hör du Jean från Rwanda. Jeans pappa gömmer honom i buskarna för att polisen inte ska hitta honom. Rektorn skickar hem honom från skolan för att han tillhör fel folkslag och myndigheterna ser till att han inte får börja gymnasiet, trots att han klarar inträdesproven galant. Jean misshandlas nästan till döds och flyr. I Sverige sitter han som förlamad och ser sina landsmän slaktas på tv. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 6(8) Hedas berättelse

  Flykt i P1 Del 6(8) Hedas berättelse

  03/12/2008 Duration: 54min

  Heda från Tjetjenien sitter i klassrummet och har rysklektion när bomberna faller över Groszny. Hon går i 7:e klass. Det andra Tjetjenienkriget har börjat. Sedan står hon i familjens fruktträdgård och ser bombplanen flyga över taken. Familjen flyr över gränsen, men pappa blir kvar i Groszny för att strida mot ryssarna. Han tas till fånga och hamnar i fängelse. Men familjen vet inte var han är, eller ens om han lever. När han kommer ut har han bara ett ben och är skakad av krig och tortyr. Om rädsla för döden, hat och längtan till ett hemland som inte finns berättar 19 åriga Heda från Tjetjenien i Flykt. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 5(8) Pablos berättelse

  Flykt i P1 Del 5(8) Pablos berättelse

  01/12/2008 Duration: 54min

  I femte Flykt hör du Pablo Diaz från Kuba. Någon har klottrat Död åt Fidel Castro i Pablos skola och han tvingas erkänna. Pablo döms till sex månaders fängelse för klottret när han är 16 år gammal. Det finns knappt någon mat om man inte har dollar på Kuba och till slut väger Pablo 52 kilo. Men han ger sig inte. Han flyttar till Havanna och drömmer om att bli en stor skådespelare. Inget blir riktigt som han tänkt sig Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 4(8) Jorges berättelse

  Flykt i P1 Del 4(8) Jorges berättelse

  28/11/2008 Duration: 54min

  I fjärde Flykt möter du Jorge Contreras. Han greps mindre än en månad efter militärkuppen i Chile och tillbringade mer än ett år i fyra olika fångläger. I Flykt berättar han om skräcken, tortyren och terrorn i militärdiktaturens Chile. Idag älskar han Sverige som sitt andra fosterland. Han har skrivit en bok om kuppen på svenska, så att alla barn och barnbarn till chilenare här ska förstå varför deras släktingar kom till Sverige. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 3(8) Sakinas berättelse

  Flykt i P1 Del 3(8) Sakinas berättelse

  26/11/2008 Duration: 54min

  Sakina Zafar flydde från Afghanistan när hon var åtta år. Sakina låg och gömde sig på mage i majsfälten när ryssarna fällde svärmar av fjärilsminor. Hon klättrade i mullbärsträden och fick springa in när grannbarnen ropade att stridsvagnarna var på väg. Sakinas pappa var med i motståndsrörelsen och nästan aldrig hemma. Ibland kom han hem på natten, för att vara borta igen på morgonen. En dag när familjen trodde att han var dödad fick de höra att han flytt till Sverige och ville att de skulle komma efter. Idag är Sakina 27 år. Hon är ingenjör och kämpar med att vara tjej med sjal i en grabbig värld. I Flykt berättar hon också hur det var att återvända till Afghanistan som vuxen och hur det kändes att ta på sig burka. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 2(8) Amers berättelse

  Flykt i P1 Del 2(8) Amers berättelse

  25/11/2008 Duration: 55min

  I det andra programmet möter vi Amer Dzindo, som är född och uppvuxen i Sarajevo. Han jobbar med ekonomin på en skofabrik under hela kriget. Varje dag kryssar han sig fram mellan krypskyttar och granater. Varje dag tror han att FN och omvärlden ska hjälpa Sarajevo. Han väntar i tre års tid och går ner 14 kilo. När Nato inleder sina bombningar har Amer precis flytt till Stockholm. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.

 • Flykt i P1 Del 1(8) Aysens berättelse

  Flykt i P1 Del 1(8) Aysens berättelse

  25/11/2008 Duration: 55min

  I det första programmet möter vi Aysen, som är polischefens dotter som krigar för kurderna och döms till livstids fängelse. Hon är överklassflickan som inte står ut med hur kurderna behandlas i Turkiet och väljer att slåss med PKK-gerillan. När hon är liten drömmer hon om att bli Turkiets första kvinnliga kärnfysiker. Istället tillbringar hon fem år i turkiskt fängelse. Hon köper ett svartpass av maffian och flyr till fots genom hela Europa. Aysen är idag 28 år gammal och kom för två år sedan till Sverige. Nu får flickan som är uppvuxen med hemhjälp och chaufför själv börja städa hos en svensk familj på Östermalm i Stockholm. Flykt gjordes av P3 Stockholm för P1. Ulla Svensson är producent. Det sändes första gången sommaren 2005.