Genier

Informações:

Synopsis

Genier är en serie intervjuer där ämnet kretsar kring kreativa processer, arbetsmetoder och dom stora frågorna. Intervjuerna släpps som podcastavsnitt i tre akter. Genier är skapat och producerad av Moa Gammel, klippare och medproducent är Oskar Blondell. För mer information besök www.genier.org. Mycket nöje!

Episodes

 • Pernilla August

  Pernilla August

  05/04/2014 Duration: 01h22s

  Född 1958 i Stockholm och är skådespelerska, regissör och manusförfattare. Hon gick ut teaterhögskolan 1982 och blev på skolan handplockad av Ingmar Bergman för att vara med i ”Fanny och Alexander” som också blev hennes stora publika genombrott, både internationellt och i Sverige. Hon har även gestaltat regissörens filmiska mor i tre tv produktioner och för den ”Goda viljan” vann hon pris för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes 1992. Är sedan 1985 del av den fasta ensemblen på Dramaten och långfilmsdebuterade som regissör och manusförfattare 2010 med ”Svinalängorna”.

 • Anna Serner

  Anna Serner

  05/04/2014 Duration: 01h04min

  Född 1964 i Täby. Är utbildad jurist och idag Vd för Svenska filminstitutet. Hon har tidigare även varit vd för reklamförbundet och för tidningsutgivarna. Under sin tid på reklamförbundet var hon med och framställde boken ”Roffe och andra kvinnliga förebilder” om kvinnliga copywriters arbetssituation i reklambranschen (utkom 2002). Hon har även stor erfarenhet ifrån olika styrelseuppdrag för b la Fokoperan och Bergs school of communication. Inom sina respektive Vd uppdrag har hon satt fokus på skeva maktstrukturer och jobbar idag aktivt för att filmbranschen genom olika SFI initiativ ska bli mer jämställd.

 • Malou von Sivers

  Malou von Sivers

  05/04/2014 Duration: 01h06min

  Hon föddes 1953 i Stockholm. Har jobbat på Aftonbladet och Expressen där hon gjorde wallraff och krimreportage ofta med en kvinnlig synvinkel. Hon var med och startade upp Elle-Sverige 1987 och verkade även som dess cehefsredaktör. 1990 startade hon upp tv 4. 1998 skapade hon ”Malou möter” i vilken hon fick världsexklusiva intervjuer med b la Nelson och Winnie Mandela, Ingmar Bergman och Aung San Suu Kyi. För 8 år sedan startade hon upp ”Efter 10” där hon både är chef, producent och programledare.

 • Lawen Mothadi

  Lawen Mothadi

  05/04/2014 Duration: 47min

  Hon är född 1978 och är svensk journalist och författare. 2001-2007 jobbade hon som samhälls och kulturjournalist på Sveriges Radio, mellan 2008-2011 var hon chefsredaktör på tidningen Bang. Idag är hon medarbetare på DN s kultursida och skriver även för Arena, Bang och GP. 2012 gavs hennes bok ut ”Den dag jag blir fri”, som handlar om Katarina Taiikon, hon utvecklar idag boken till en dokumentärfilm tillsammans med Gellert Tamas. För sin bok och gärning var hon den första att motta Sara Liedman priset.

 • Lena Andersson

  Lena Andersson

  22/03/2014 Duration: 52min

  Lena Andersson har själv beskrivit sig som ”en saxperson”. Genom att bryta ned och analysera livet i dess minsta beståndsdelar letar hon där efter en förklarlig magi, inte en mystisk. Hennes språk är ekonomiskt välavvägt utan att för den sakens skull missa något väsentligt. Det reduktionistiska i hennes sätt att tänka sätter bidrar också till färgsättningen i hennes skrifter. Fantasin behöver inte alltid finnas i det storslagna, i hennes skrifter ligger inte djävulen i detaljerna, utan livet..

 • Ann Petrén

  Ann Petrén

  22/03/2014 Duration: 01h04min

  Första gången jag såg Ann på scenen var i ”Irinas nya liv” 1996 på Unga Klara. Med sitt kroppsspråk och tal gestaltade hon en hel människa långväga ifrån det klichéartade. Ann's skådespeleri har inte bara inspirerat mig till att vilja bli skådespelare, många nämner henne som sin absoluta förebild. Genom sin gärning har hon inte bara utmanat, undersökt, blottlagt, utan även fört den kunskapen vidare. Hon talar ofta om hur viktig den konstnärliga processen är och att all konst handlar om kvalitet och hållning. Resultatet är underordnat processen. Genom sin gärning med projektet ”Moderna kvinnor” ifrågasätter hon vilken historieskrivning man väljer att lyfta fram och vem historien egentligen premierar..

 • Aida Chehrehgosha

  Aida Chehrehgosha

  22/03/2014 Duration: 01h02min

  Hon har tagit sig långt ifrån var hennes resa från början startade men har alltid sitt ursprung och sin barndom som kontrapunkt i sitt skapande. Det brutala blir i hennes händer förståeligt och upphöjt, hennes iscensättningar levande, fiktionen blir verklig och när den ställs framför biografin mer sann än det som var sant ifrån början. Utelämnande men aldrig sensationellt, sökande men alltid tydligt, det Aida känner och känt känner vi.

 • Märta Tikkanen

  Märta Tikkanen

  22/03/2014 Duration: 56min

  I Märtas språk finns en intensiv vital livskraft samtidigt som hennes ämnen kretsar kring förtvivlan och uppror. En kvinna som hade kunnat avfärdas som någons skrivande hustru tog istället upp kampen med andras förväntningar och ställde sig själv längst fram som konstnär, hon gavs inte den positionen, hon tog den. Som ett modernt ”Siri och August” har hon även lyft fram konstnärsskapets allra mest innersta kärna när det inte bara kretsar kring en persons inre utan två som ständigt speglar och hämtar inspiration ifrån varandras gemensamma historia. Märtas språk sitter som en knytnäve i magen och en klump i halsen..

 • Birgitta Stenberg

  Birgitta Stenberg

  22/03/2014 Duration: 41min

  Som ingen annan har Birgitta Stenberg helt låtit den inre kompassen styra i termer av agerande, aldrig andras åsikter. Genom att hudlöst använda sig själv och de egna erfarenheterna som instrument för sitt författarskap har hon levt inte bara ett liv utan flera. Hon uppfann ordet ”knark”, har alltid älskat oavsett könsbenämning, och sett bortom fördomar och konventioner. Genom att orädd kasta sig ut för stupet har hon i gengäld fått erfarenhet och förståelse för många olika mänskliga perspektiv. Hon har alltid satt konsten främst och fredat sin kreativa kärna helt för att fullständigt kunna hänge sig åt sitt författarskap. Birgitta älskar livet och livet älskar Birgitta..

 • Suzanne Osten

  Suzanne Osten

  08/03/2014 Duration: 01h07min

  Alla föreställningar jag sett på ”Unga klara” av Suzanne är föreställningar jag burit med mig sedan dess. Man vet inte alltid vad det är man bevittnat, utan först efteråt.

 • Anna Odell

  Anna Odell

  08/03/2014 Duration: 53min

  Annas ifrågasättande av gängse normer och förmåga att helt söka sin egen väg och konstnärliga uttryck visar på höjden av personlig risk man måste våga gå in med för att ett verk ska vara angeläget. En underdog som slog sig upp till första positionen genom att inte låta påtvingade offerroller definiera och hålla fast, utan använda den energin till att ständigt söka sig vidare. Genom sitt sökande efter fiktionens kraft i det biografiska håller hon alla trollbundna i sitt labyrintiska utforskande efter det ”sanna”.

 • Farnaz Arbabi

  Farnaz Arbabi

  08/03/2014 Duration: 01h03min

  Hon hittar det omedelbara personliga tilltalet i allt hon sätter upp oavsett genre. Det stringenta i regin tillåts aldrig ta plats ifrån det nakna och direkta. Skickligt vänder hon på perspektiv och strukturer och får allt att handla om oss och inte om dom. Humorn finns med som avväpnande strategi men gråten i halsen är aldrig långt borta. Det musikaliska örat använder hon både indirekt och mer uttalat i uppsättningar vars stomme är musiken. Aldrig konstruerat, alltid helt nära..

 • Gudrun Schyman

  Gudrun Schyman

  08/03/2014 Duration: 01h11min

  Är det först när man är helt orädd som man äger sitt eget liv? I så fall har Gudrun Schyman gjort det länge. Genom alla motgångar har hon rest sig.

 • Genier Trailer

  Genier Trailer

  01/03/2014 Duration: 01min

  14 livshistorier kommer att berättas under våren 2014. Akt ett, de fem första intervjuerna släpps den 8 mars. Akt två, 22 mars och sista akten på denna uppsättning släpps 5:e april. Avsnitten av Genier kommer att vara tillgängliga på iTunes och på www.genier.org.