Jung-podden

Informações:

Synopsis

Ny podd!Catarina Baldo Zagadou & Rolf Wrangnert undersöker Carl Gustav Jung.Gäst i andra avsnittet är dr Leonard Cruz från Asheville Jung Center i North Carolina, USA.Nästa avsnitt kommer i början av mars 2017.

Episodes

 • Hjältens resa

  15/06/2022 Duration: 30min

  Det är i Hollywood av alla ställen som Carl Gustav Jung rönt sina kanske allra största framgångar. Att stället kallas drömfabriken kan inte vara en slump! Avsnitt 21 av Jung-podden handlar om hjältar & hjältinnor, framför allt på bio. Men också i dagens Ukraina.

 • Motståndet mot Jung

  29/12/2021 Duration: 42min

  För borgerlig? För populär? För flummig för psykologskrået? Eller är det kanske jungianernas eget fel att Carl Gustav Jungs tankar är så frånvarande inom den etablerade psykologin – samtidigt som de "peakar" inom populärkulturen? Jakob Lusensky, svensk jungiansk analytiker i Berlin, menar att det finns ett vetenskapskomplex inom psykologin som sätter krokben för Jung. Men han anser också att jungianerna själva behöver tvätta av Jungs persona.

 • Jung, HIldegard av Bingen och mandalans kraft

  14/10/2021 Duration: 37min

  Mandalor har blivit jätteinne på sistone. Att rita dem, färglägga dem, studera dem. Och ja, nu också att virka dem. Men det var faktiskt med Jung det började. Precis som med alkemin – som var ämnet i förra avsnittet av Jung-podden – var det Jung som plockade upp den urgamla runda symbolen – mandalan – och dess helande kraft.

 • Om Jung och alkemin

  05/06/2021 Duration: 39min

  I alkemin hittade Carl Gustav Jung samma symboliska urbilder som vi möter i våra drömmar och i det omedvetna. Följ med på en resa från kosmos – via de första grottmålningarna, gnosticismen och medeltidens proberkammare – till modern psykologi. Och Harry Potter!

 • Om att hantera sin skugga

  13/04/2021 Duration: 41min

  Vi bjuder på ett extra avsnitt av Jung-podden – i samarbete med Påjobbetpodden. Catarina Baldo Zagadou resonerar med Gustaf Josefsson Tadaa och Maria Göthe om Jungs begrepp "skuggan". Och om hur så kallat shadow work kan göra miljön på våra arbetsplatser lite mer tillåtande och mänskliga.

 • Om Jung, den förste ekopsykologen

  28/02/2021 Duration: 39min

  Slappna av ¬– och blunda … och tänk på en plats där du mår riktigt bra … Kanske är det en strand? Eller en skog? Eller sitter du vid en lägereld? Det här avsnittet av Jung-podden, det 16:e, handlar om ekopsykologi. Tanken att vi kan bli helade av naturen – och att vi kan hela den genom att se den som ett levande väsen, som vi människor är en integrerad del av.

 • Långtråkighetens lov

  09/11/2020 Duration: 47min

  I nio månader nu har vi levt i ett slags undantag med social distans och hemarbete. Själva tiden har börjat gå i snigelfart, det är både stillsamt och oroligt på en och samma gång. Men norska jungterapeuten Siri Ness hyllar tråkighetens långsamhet.

 • 12 berömda steg och Jungs comeback

  27/06/2020 Duration: 37min

  Anonyma Alkoholister har mycket att tacka Carl Gustav Jung. Ja, för det var faktiskt en av Jungs amerikanska patienter på 1930-talet som inspirerade AA:s grundare Bill Wilson att starta Tolvstegsrörelsen. I det här avsnittet berättar vi hela historien. Och så pratar vi med en ung svensk musiker som skrivit en låt inspirerad av Jung.

 • Samtal om coronakrisen med jungterapeuten Paul Attinello

  10/04/2020 Duration: 36min

  Hur ska vi förstå den unika situation som hela världen plötsligt hamnat i? Jung-podden stämde träff – online givetvis – med den amerikansk-brittiske jungterapeuten Paul Attinello i Newcastle. För över trettio år sedan umgicks han själv intensivt med döden, när han drabbades av hiv. I dag är han optimist, trots allt.

 • Om Jung, I Ching & synkronicitet

  17/12/2019 Duration: 36min

  Avsnitt nr 12 i Jungpodden handlar om det gåtfulla begreppet synkronicitet – meningsfulla sammanträffanden. Och om den urgamla spåkonsten I Ching. Sexologen och jungianen Malena Ivarsson förklarar vad det är och vilken roll I Ching spelat i hennes liv.

 • Jung & Kvinnorna, Jung - Podden Avsnitt 11

  26/07/2019 Duration: 39min

  Jung-podden avsnitt 11 handlar om Jung och kvinnorna. De flockades kring honom då, och det är fortfarande många kvinnor som lockas av Jungs tankar. Bianca Meyer, till exempel, poddaren i Della Q. Men kan man verkligen säga att Jung var feminist?

 • Jung, Vårstavi och Poul Bjerre, Sveriges bortglömda psykologipionjär

  16/05/2019 Duration: 29min

  Hört talas om Poul Bjerre? Pionjärläkaren som var vän med Carl Gustav Jung och som introducerade psykoanalysen i Sverige? Jung-podden har besökt Bjerres hem, Vårstavi i Grödinge, som nu riskerar att gå förlorat för alltid.

 • Livet efter 70 – Jungs individuation

  05/03/2019 Duration: 38min

  Jung-podden, avsnitt 9, handlar om det gåtfulla 70+-livet. Vi pratar med Anna-Brita Krakenberger, ordförande i Jungföreningen i Stockholm och nybliven 70-åring. – 70 är inte alls det nya 50 – utan något mycket mer och djupare, säger hon.

 • Jung, feminismen och Jordan Peterson

  18/11/2018 Duration: 23min

  Fenomenet Jordan Peterson och hans Jung-vurm. Vad tycker man egentligen om det i Jung-världen? I det här superaktuella miniavsnittet av Jung-podden lyssnar vi på bland andra brittiska Susan Rowland: – Jung var en konservativ man – med revolutionära idéer, säger hon.

 • Spöken, vampyrer – och Jungs mamma

  20/08/2018 Duration: 44min

  I det sjunde avsnittet av Jungpodden kompletterar terapeuten Tomas Videvård bilden av Carl Gustav Jung. Liksom Jung tror Videgård på fullaste allvar att spöken verkligen finns – och det gjorde Jungs mamma också.

 • "Carl Gustav Jung – jävla king, alltså!"

  17/06/2018 Duration: 42min

  Vad har Avicii gemensamt med Carl Gustav Jung? Mer än man kanske kan ana. Båda var introverta. Och båda hade en mycket sällsynt gåva: Karisma. Avsnitt 6 av Jung-podden handlar om Jungs typologi. Vi som gör den heter Catarina Baldo Zagadou och Rolf Wrangnert.

 • Vill du vara god eller hel?

  30/04/2018 Duration: 39min

  Jung-podden avsnitt 5. Vi möter poeten Bob Hansson i ett samtal om kreativitetens mysterium. Vem är det egentligen som skapar när dikten skriver sig själv?

 • I terapi med Jung

  17/01/2018 Duration: 39min

  Jung-podden, avsnitt 4, januari 2018 Sveriges smalaste pod om livets stora frågor Catarina Baldo Zagadou och Rolf Wrangnert fortsätter att undersöka Carl Gustav Jungs värld. Gäst den här gången: Leg psykoterapeut Suzanne Gieser.

 • Jag Drömmer, Alltså Finns Jag

  12/05/2017 Duration: 38min

  Drömmar är kungsvägen till det omedvetna, det vi inte vet om oss själva. Det har människor vetat sedan urminnes tider. Men i dag verkar vi ha glömt bort det …

 • Jung-podden, avsnitt 2

  07/03/2017 Duration: 39min

  Vad är det som gör att så många i dag verkar längta efter en dinosaurie-pappa i politiken – samtidigt som verklighetens pappor blir allt mindre macho? Kanske kan Jung ge svar – och lite hopp …

page 1 from 2