Pop Och Politik

Informações:

Synopsis

I UR:s Pop och politik speglas nutidshistorien genom ett musikaliskt filter - från rockens födelse på 1950-talet fram till våra dagar. Här i podden får det som inte fick plats i radioprogrammen en andra chans. Programledare: Anna Charlotta Gunnarson.

Episodes

  • Vardag

    19/08/2016 Duration: 32min

    Vardag och fritid är inte samma för alla. Vi tipsar om dokumentärer om vardagsskildringar som ofta förbises. Och hur kommer det sig att Spanien, som under 1950- och 1960-talet var en diktatur, blev en oas för svenska kvinnor där de kunde undslippa dömande blickar när de tog sig ett glas? Prince, Tupac och Elvis är några av artisterna vars musik getts ut efter deras död. Redaktionen resonerar kring huruvida de skulle uppskatta att gömda gamla inspelningar ges ut om de visste om det.

  • Mixade lag

    12/08/2016 Duration: 40min

    Vi diskuterar oväntade och roliga artistkonstellationer och tipsar om en nyttig skoluppgift och funderar över kvotering och kompetens. Inom vilka yrken behöver männen träda fram? Hör berättelsen om när tennisproffset, musikern och skådisen Althea Gibson fick en roll i Hollywood som hon protesterade emot.

  • Sex

    05/08/2016 Duration: 30min

    Agneta har klivit in i lärarrollen och tagit med sig publikationen "Handledning i sexualundervisning" från 1956. Vi pratar om Sverige på 1800-talet, innan Elise Ottesen-Jensen gjorde sina folkbildande resor för att lära folk hur barn blir till. Hör också om Hinke Bergegren och hans kontroversiella föreläsningsturné. Och vi pratar om Edith Piaf och hennes moderna liv.

  • Identifikation

    29/07/2016 Duration: 31min

    Agneta, Anna Charlotta och Emilia avslöjar vilka typer av fans de är och har varit. Och varför är det creddigt att gilla vissa band, men inte andra? Vi pratar om schlagerfansens status jämfört med rockfansens och gissar oss fram till den genre som värderas lägst. Hör också punkaren Ante Blombergs hälsning till alla lärare och "förståsigpåare" om ordet CP. Dessutom tipsar vi om pjäsen Pygmalion och musikalen My Fair Lady och undrar hur en berättelse om klasskillnader kunde förvandlas till en glättig make over-histora.

  • Makt

    22/07/2016 Duration: 38min

    Lisa Nilsson berättar en hårresande och obehaglig berättelse. Vi pratar om igenkänning kvinnor emellan gällande sexuella trakasserier. Dessutom om att punken la grunden till 1990-talets feministiska riot grrrl-rörelse och om rörelsens förgrundsgestalt Kathleen Hanna. Och, vilken makt har utseendet och hur påverkar det förväntan på människors personligheter och kompetenser?

  • Bakom kulisserna

    15/07/2016 Duration: 34min

    Vi går tillbaka till 1994 och pratar om vad som hände då, bland annat läser vi artiklar om det internationella datanätverket internet och om avslöjanden om Ulf Ekberg. Hur gick det till när Anna Charlotta och Agneta fick tips om att de borde intervjua Ola Håkansson om 1960-talets vilda turnéliv? Vad hände bakom kulisserna när redaktionen mötte sångaren LaGaylia Frazier? Agneta berättar om vad som hände när hon åkte hem till Björn Ulvaeus för en picknick-intervju.

  • Dans

    08/07/2016 Duration: 32min

    Vi pratar om Miley Cyrus, twerking och låten Blurred lines. Redaktionen resonerar kring begreppet "varannan damernas", som i grunden kommer från dansgolvet. Vad är en skottårsvals? Och vi pratar om att det finns så lite kvar av damorkestrar och om musikernas liv - från turnerande orkestermedlemmar till hemmafruar.

  • Pojkar, pojkar, pojkar

    01/07/2016 Duration: 36min

    Vi pratar om mäns gråt och hur internet påverkat normer kring gråtande. Vi bläddrar i gamla artiklar och intervjuer med män i maktpositioner som hävdat att det är mjäkigt att gråta. Och så funderar vi över 1980-talets kvinnliga popartister, som Grace Jones och Annie Lennox, som tog sig an det androgyna modet och röstläget. Redaktionen spånar kring förlegade rockklyschor och om Karl Gerhard och hur situationen såg ut för homosexuella i början av 1900-talet.